Wood Brothers

The Wood Brothers is een Amerikaanse folkband, bestaande uit de broers Chris en Oliver Wood en Jano Rix.

  • Oliver Wood (akoestische gitaar, e-gitaar)
  • Chris Wood (contrabas)
  • Jano Rix (multi-instrumentalist)

Playlist

1. Keep Me Around 00:005:46

2. Glad 5:509:48

3. Mary Anna 9:4913:41

4. Green and Blue 13:4217:14

5. Atlas 17:1522:54

6. Big Road Blues (Tommy Johnson cover) 22:5525:35

7. The Muse 25:3629:57

8. Sing About It 29:5833:37

9. Keep Me Around 33:3838:08

10. Snake Eyes 38:0944:14

11. Luckiest Man 44:12 – 52:01

12. Shoofly Pie 52:0256:04

13. Honey Jar 56:05 – 103:03

Al vroeg in hun jeugd in Boulder (Colorado), waren Chris en Oliver doordrenkt met Amerikaanse rootsmuziek. Hun vader, een moleculair bioloog, speelde klassieke liedjes bij kampvuren en familiebijeenkomsten, terwijl hun moeder, een dichteres, een passie voor verhalen vertellen en zinswendingen inbracht. De broers hadden een band met bluesmannen als Jimmy Reed en Lightnin’ Hopkins, maar hun muzikale en andere wegen zouden uiteenlopen. 

 

Oliver verhuisde naar Atlanta, waar hij gitaar speelde in coverbands voordat hij een plek verdiende in de toeract van Tinsley Ellis. Op aandringen van Ellis begon Oliver te zingen en richtte vervolgens King Johnson op, een hard-toering-band die de komende 12 jaar zes albums met door blues verbogen r&b, funk en country uitbracht. Chris studeerde ondertussen jazzbas aan het New England Conservatory of Music, verhuisde naar New York en richtte begin jaren 1990 Medeski Martin & Wood (MMW) op, dat de komende twee decennia een hoeksteen zou worden van hedendaagse jazz en abstracte muziek.

 

Na ongeveer 15 jaar een afzonderlijke muzikale carrière te hebben gevolgd, traden de broers op 24 mei 2001 samen op tijdens een show in North Carolina: Oliver zat bij MMW na de openingsset van King Johnson. Ik realiseerde me dat we samen muziek zouden moeten spelen, herinnert Chris zich.

Kort daarna nam het paar een batch van Oliver’s songs op, waarbij ze de gedeelde muzikale helden van hun jeugd channelden terwijl ze gebruik maakten van hun eigen individuele sterke punten – Oliver’s songwriting en Chris’s vooruitstrevende muzikaliteit. Door een demo kregen ze een platencontract bij Blue Note Records, die in 2006 hun eerste studioalbum Ways Not To Lose uitbrachten. Het album werd geproduceerd door John Medeski en werd in september 2005 opgenomen in de Allaire Studios in Shokan, New York. Ways Not to Lose was de grootste keuze van de redactie van Amazon.com voor folk voor dat jaar en het album maakte ook NPR’s “Overlooked 11” van 2006. 

 

Hun vervolg Loaded kwam uit in 2008. Het jaar daarop brachten ze een ep uit met covers getiteld Up Above My Head. In 2011 verhuisde de band de opname naar Nashville’s Southern Ground Artists voor Smoke Ring Halo. In 2012 brachten ze Live Volume One: Sky High en Live Volume Two: Nail & Tooth uit, uitgegeven als 2 afzonderlijke cd’s, maar in een 2 lp gatefold-hoes op vinyl. In oktober 2013 werd de Wood Brothers vijfde studio-publicatie The Muse uitgebracht met Buddy Miller als producent.

The Muse werd opgenomen in de Southern Ground Studios in Nashville (Tennessee). The Wood Brothers zijn nu officieel een in Nashville gevestigde band, met Oliver in 2012 verhuisd en Chris volgde onlangs. Het was voor het eerst sinds de vroege volwassenheid dat de broers in dezelfde stad woonden. Hun vervolgalbum Paradise, uitgebracht in 2015, was het eerste album waarin alle drie de leden van de Wood Brothers songwriting credits delen, omdat ze allemaal in Nashville woonden en konden samenwerken aan songs. 

 

Op 2 februari 2018 brachten The Wood Brothers hun zesde volledige album One Drop of Truth uit, dat ze zelf produceerden en opnamen. Het album werd genomineerd voor de Best Americana Album Award tijdens de 61e Grammy Awards. De band is van plan in januari 2019 hun achtste studioalbum Kingdom in My Mind uit te brengen.

Discografie

Studioalbums

  • 2006: Ways Not to Lose (Blue Note Records)
  • 2008: Loaded (Blue Note Records)
  • 2009: Up Above My Head (8-song collection of covers) (Indirecto Records)
  • 2011: Smoke Ring Halo (Southern Ground)
  • 2013: The Muse (Southern Ground)
  • 2015: Paradise (Honey Jar)
  • 2018: One Drop of Truth (Honey Jar)
  • 2020: Kingdom in My Mind (Honey Jar/Thirty Tigers)

Livealbums

  • 2005: Live at Tonic EP (Junketboy)
  • 2012: Live: Volume One: Sky High (Southern Ground)
  • 2012: Live: Volume Two: Nail and Tooth (Southern Ground)
  • 2017: Live at the Barn (Honey Jar)