Nepal en Tibet

Nepal, officieel de Federale Democratische Republiek Nepal, is een land in Azië, gelegen in de Himalaya tussen India en China (Tibet). Het zuidelijke gedeelte ligt op het Indische subcontinent.

Nepal is ongetwijfeld één van de meest magische landen van Azië. Een land gedomineerd door de hoge pieken van de Himalaya, die zich prachtig aftekenen tegen een strak blauwe lucht. Het land wordt ook wel het ‘dak van de wereld’ genoemd. Acht van de tien hoogste bergen ter wereld liggen in hier, waaronder de hoogste en meest bekendste de Mount Everest is. Hoewel het tussen twee enorme buurlanden ligt, India en China, heeft het een geheel eigen identiteit en cultuur. Het land is een juweeltje op cultureel gebied met zijn koningssteden in de Kathmandu Vallei, met mystieke tempels en woest uitziende Sadhu’s. Het land heeft een betoverende gevarieerde natuur maar ook zeer diverse gewoontes en volken. In het tropische zuiden van ligt Chitwan National Park, een van de laatste gebieden waar je kans maakt de Indiase neushoorn of Bengaals tijger in het wild te spotten. Hindoeïsme en Boeddhisme gaan hand in hand, sjamanisme en religieuze tradities vermengen zich. De bevolking is bijzonder vriendelijk en maakt het daarom tot een van de meest fascinerende landen van Azië.

Tibet is een geografisch gebied op het Tibetaans Hoogland. Het wordt voornamelijk bewoond door de Tibetanen, een van de 56 officiële etnische groepen van de Volksrepubliek China. De Tibetanen zijn een volk met een eigen taal, het Tibetaans, en een eigen Tibetaanse cultuur. Tibetanen behoren voornamelijk tot twee religies: de bön en het Tibetaans boeddhisme. Na de Xinhairevolutie en de stichting van de Republiek China verklaarde Tibet zich in 1912 onafhankelijk van China. Het gebied van het de facto onafhankelijke Tibet was in geografisch opzicht vrijwel identiek aan het gebied van de huidige Tibetaanse Autonome Regio. Het gebied bleef onafhankelijk voor 38 jaar tot de invasie van Tibet van 1950-1951 door het Volksbevrijdingsleger, waarna het opnieuw deel van China werd.

Voetnoot