Bass play along

Bass play along. 

Selection of songs to play along on the bass guitar. Various keys and scales. Medium level.

John Entwistle
John Entwistle
Norman Watt-Roy
Norman Watt-Roy
Larry Graham
Larry Graham

De Geschiedenis van de Basgitaar

De basgitaar, een onmisbaar instrument in moderne muziek, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de jaren 1930. De ontwikkeling van de basgitaar was een reactie op de behoefte aan een instrument dat een luider en compacter alternatief bood voor de contrabas, vooral in de opkomende jazz- en bigbandgenres.

De Begindagen

In de jaren 1930 begon de zoektocht naar een elektrisch versterkte bas. Paul Tutmarc uit Seattle wordt vaak genoemd als een van de eerste pioniers. Hij ontwierp een elektrische basgitaar met een massieve body en frets, wat destijds revolutionair was. Hoewel zijn ontwerpen niet wijdverbreid werden, legde hij de basis voor toekomstige innovaties.

De Doorbraak

De echte doorbraak kwam in 1951 toen Leo Fender de Precision Bass (P-Bass) introduceerde. Deze basgitaar had een massieve body, een lange hals met frets, en een enkele split-coil pick-up. De P-Bass bood bassisten een veel grotere speelgemak en consistentie in klank dan de contrabas. De precisie van het spel, dankzij de frets, en het gemak van elektrische versterking maakten het al snel populair onder muzikanten.

Evolutie en Innovatie

In de jaren 1960 introduceerde Fender de Jazz Bass, die een slankere hals en twee pick-ups had voor meer toonvariatie. Deze bas werd al snel populair bij rock- en jazzmuzikanten vanwege zijn veelzijdigheid.

Tijdens de jaren 1970 en 1980 werden er verdere innovaties geïntroduceerd, zoals de actieve elektronica en de vijf- en zes-snarige bassen. Merken zoals Music Man, Rickenbacker, en Alembic speelden een cruciale rol in deze ontwikkelingen. De muziekgenres evolueerden ook, en de basgitaar werd een centraal instrument in funk, disco, en later in rock en heavy metal.

Moderne Tijd

Vandaag de dag is de basgitaar beschikbaar in talloze varianten, van klassieke ontwerpen tot moderne high-tech modellen met geavanceerde elektronica. De rol van de basgitaar in muziek is onveranderd belangrijk gebleven. Bassisten zoals Jaco Pastorius, Flea, en Victor Wooten hebben de grenzen van het instrument verlegd, en hun innovatieve speelstijlen hebben generaties geïnspireerd.

De geschiedenis van de basgitaar weerspiegelt een voortdurende evolutie in technologie en muziek. Van de vroege elektrische experimenten tot de veelzijdige en geavanceerde instrumenten van vandaag, blijft de basgitaar een hoeksteen van moderne muziek, essentieel voor het ritme en de harmonie van talloze muziekstijlen.