Professor Dondersstraat.
Professor Dondersstraat 20, Het Witte Huis (1929)
Professor Dondersstraat 20 – 20a. Architect: O. Triebel. Opdrachtgever: Lederfabriek Oisterwijk. Realisatie: 1929. Status: Rijksmonument.
Deze bijzonder ruime, modernistische villa staat in een lommerrijke wijk, die als representatieve woonbuurt is gebouwd rond het voormalig centraal gelegen Elizabeth Ziekenhuis. De villa is in navolging van de Nieuwe Zakelijkheid rond een betonskelet opgetrokken. Ook de witgepleisterde gevels, het platte dak en de stalen raamprofielen gelden als stijlkenmerken van deze vroeg twintigste-eeuwse stroming. De villa wordt ommuurd door een lage, witgepleisterde muur. Aan de Professor Dondersstraat is de gevel asymmetrisch opgebouwd met een verspringende rooilijn, nissen en een trap die naar een overluifelde entree leidt. De oorspronkelijke houten rondboogdeur is vervangen door een glazen ingang. De gevel aan de Jan van Beverwijckstraat is symmetrisch van opzet met een groot balkon dat iets uit de gevel naar voren komt. De entree ligt in het midden, verdiept in de gevel. Alle ramen hebben nog karakteristieke metalen kozijnen. Op het dak is een paviljoenachtig, terugliggend bouwvolume geplaatst.
Op 1 mei 1954 werd het pand in gebruik genomen door het, in 1952 opgerichte, Radio-Therapeutisch Instituut. De eerste geneesheer-directeur was dr. Bernard Verbeeten. Het gebouw kreeg in de volksmond de naam ‘het Witte Huis’.
Professor Donders (1818-1889)
Franciscus Cornelis Donders (Tilburg, 27 mei 1818 – Utrecht, 24 maart 1889) was een Nederlands hoogleraar geneeskunde en fysiologie. Hij verrichtte veel onderzoek naar oogfysiologie op welk gebied hij een grote reputatie verwierf. De huidige indeling, verklaring en correctie van oogafwijkingen (zie emmetropie (normaal oog), myopie (bijziendheid), hypermetropie (verziendheid), presbyopie (oudziendheid), de rol van accommodatie) danken we aan hem.
Donders werd geboren in Tilburg in een gezin die naast hem zelf bestond uit acht dochters. Zijn vader Jan Frans Donders stond in de regio bekend als een succesvol koopman en hield zich voornamelijk bezig met chemie, muziek en literatuur. Toen Donders nagenoeg anderhalf jaar oud was overleed zijn vader, waardoor de zaken ook deels bij zijn moeder kwamen te liggen. Op een leeftijd van zeven jaar verliet Donders Tilburg voor de Brabantse Kempen. Donders werd als enige zoon binnen de familie enigzins verwend, waarna zijn moeder hem naar een kostschool stuurde in Duizel. Tot aan zijn elfde levensjaar was Donders kostleerling om vervolgens tot zijn dertiende levensjaar als ondermeester in de leer bij schoolhoofd Theodorus Ignatius Panken te zijn, tevens stichter van de school. Zodoende bracht Donders ten tijde van de Belgische Opstand een deel van zijn jeugd door in de armoedige grensstreek Acht Zaligheden.
Voetnoot
- Meer: De Tilburgse architect S.G. Barenbrug ontwierp o.a. Professor Dondersstraat 52 en 54.
- Bronnen: funkystuff.org
- Uitgaand: Regionaal Archief Tilburg (RAT)
- Zoekwoorden: