YouTube

YouTube funkystuff.org

Elke gebruiker die video’s uploadt heeft hiervoor een eigen “YouTube-kanaal” (soms meerdere), waarop de video’s kunnen worden geplaatst. Gebruikers kunnen zich naar keuze gratis abonneren op willekeurige kanalen. Dit houdt concreet in dat men gemakkelijk naar de video’s op de kanalen waar men op is geabonneerd kan navigeren en de door de beheerder van het kanaal nieuw geüploade video’s meteen te zien krijgt. Bovendien kan men per kanaal instellen of men een melding wil ontvangen als er een nieuwe video is.

De content creator krijgt een deel van de reclame-inkomsten die YouTube ontvangt. In 2017 meldden veel youtubers sterk gedaalde inkomsten door een nieuw systeem om te bepalen of advertenties volgens adverteerders en YouTube geschikt zijn voor vertoning bij een bepaalde video of op een bepaald kanaal. Er wordt wel gesproken van een adpocalypse. Als de video niet geschikt is voor adverteerders wordt de video demonetized en kunnen er weinig of geen advertenties op de video komen.

De youtuber kan ook, tegen betaling in geld of producten, zelf producten van een bedrijf promoten. Dit kan expliciete reclame zijn in een deel van de looptijd van de video, of door zulke producten te tonen of te gebruiken in de video (product placement). De youtuber verdient soms ook met merchandising, met betaalde ontmoetingen met fans en met extra services verleend via sites als Patreon. In 2019, 2020 en 2021 deelde YouTube in totaal 30 miljard dollar uit aan twee miljoen ‘creators’ aangesloten op hun platform.

Voetnoot
  • Meer: Account worldwidewebybert
  • Bronnen: funkystuff.org
  • Uitgaand: NOS
  • Zoekwoorden: