Anton Corbijn (1955)

Anton Corbijn (1955)

Anton Corbijn
Miles Davis (1985)

Anton Corbijn begon zijn carrière als fotograaf van het Nederlandse tijdschrift OOR. Zijn eerste foto in een muziekblad was een foto van de groep Solution, die in 1972 op de Grote Markt in de stad Groningen optrad.

Hij fotografeerde onder meer de volgende artiesten, kunstenaars en anderen: Ai WeiWei, Bob Dylan, Tom Waits, David Bowie, Miles Davis, Joy Division, Björk, Captain Beefheart, Robert De Niro, Stephen Hawking, Luciano Pavarotti, Clint Eastwood, Gerhard Richter, Bart Chabot, Marlene Dumas, Lucian Freud, Herbert Grönemeyer, Palais Schaumburg en Nelson Mandela. Na het overlijden van Herman Brood had Anton Corbijn een tentoonstelling van nietsontziende en confronterende foto’s van de zanger in het Cobra Museum in Amstelveen. Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van koningin Beatrix maakte de fotograaf drie portretten van de vorstin.

Corbijn maakte foto’s voor honderden platenhoezen (alsook een aantal ontwerpen), waaronder hoezen voor U2, Depeche Mode, Nick Cave, Metallica, Therapy?, The Rolling Stones, R.E.M., BLØF, Per Gessle, Bruce Springsteen, Bon Jovi, Herbert Grönemeyer, Moke, Bryan Ferry, John Lee Hooker, The Killers en de Bee Gees.

Regisseur

Op 26 oktober 2011 regisseerde Corbijn voor het album Mylo Xyloto van Coldplay vanuit de arena Las Ventas in Madrid de album-launch live-webcast, die live via YouTube werd uitgezonden. Philip Seymour Hoffmann, Anton Corbijn en Grigoriy Dobrygin bij de première van A Most Wanted Man op het Sundance Film Festival 2014. In 2012 regisseerde hij zijn derde speelfilm, A Most Wanted Man, naar een boek van John le Carré, dat zich afspeelt in Hamburg. De film werd in 2014 uitgebracht, na de dood van hoofdrolspeler Philip Seymour Hoffmann. De film had zijn première op het Sundance Film Festival in januari 2014, waar Hoffmann nog aanwezig was.

In 2015 verscheen zijn vierde film LIFE. Het is een film gebaseerd op de foto’s van James Dean gemaakt door Dennis Stock. Corbijn was aangetrokken door het verhaal over een fotograaf die een man die in de publieke belangstelling staat zo’n twee weken volgt omdat het dicht bij zijn eigen werk staat als fotograaf. In de hoofdrollen waren Dane DeHaan (Dean) en Robert Pattinson (Stock). De film debuteerde op de Berlinale in 2015. Bij de jubileumtournee van U2’s ‘The Joshua Tree’ in 2017 maakte Corbijn de achtergrondfilms voor de liedjes van deze plaat op het podium.

Voetnoot