Blob uit Tilburg

Blob is een poes uit Tilburg. Ze is geboren op 12 september 2023. Dit zijn de eerste foto’s van Blob. De foto’s zijn gemaakt in december 2023.

2024

2023

Fijne Feestdagen Carry en Wouter! Liefs en kusje van jullie Blob
Fijne Feestdagen Carry en Wouter! Liefs en kusje van jullie Blob
Blob
Blob uit Tilburg

Bijnamen: Blobby, Blobke, Blobbetje, Blubke

BLOB in de ICT-wereld

De term staat voor Binary Large Object. Het is een term die gebruikt wordt om een groot gegevenselement in een database in binaire code op te slaan. Deze binaire code is leesbaar voor software, maar ziet er voor mensen enkel uit als een (lange) combinatie van twee verschillende tekens, traditioneel 0 en 1.

De data die het vaakst in eigen-formaat wordt opgeslagen zijn multimedia, virtuele harde schijven of back-ups. Ook grote tekstdocumenten worden soms in aparte-databases opgenomen. Op deze manier nemen de bestanden niet veel plaats in, en zijn ze niet meteen door mensen of alle machines te begrijpen. Er is namelijk kennis nodig van de gekozen code om de bestanden leesbaar te maken. Bedrijfssoftware voor documentbeheer of Enterprise Resource Planning ondersteunen vaak BLOB-databases.

Zuivere tekstfiles zoals xml-bestanden voor programmering worden eerder als CLOB (Character Large Object) opgeslagen. Deze staan namelijk al in een voor software leesbare code (een combinatie van letters, cijfers en andere tekens die een computertaal vormen). Er moet dus niets veranderd worden aan dit formaat.