Le Sacre du Printemps (1913)

Le Sacre du Printemps (1913) van Igor Stravinsky.

Igor Stravinsky.
Igor Stravinsky.

Igor Fjodorovitsj Stravinsky (Oranienbaum, 17 juni 1882 – New York, 6 april 1971) was een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw. Naast componist was Stravinsky ook dirigent, vaak van zijn eigen werken. De van geboorte R componist verwierf in 1934 de Franse nationaliteit en werd, nadat hij zich eind jaren dertig van de 20e eeuw in de Verenigde Staten had gevestigd, in 1945 tot Amerikaan genaturaliseerd.

Le Sacre du Printemps – Tableaux de la païenne en deux parties (De Lentewijding – Beelden van het heidense R in twee delen) (W21), in het Duits Die Frühlingsweihe en in het Engels Rite of Spring, is een ballet van Sergej Djagilevs met een choreografie van de danser Vaslav Nijinsky op muziek van de componist Igor Stravinsky, met decor- en kostuumontwerpen van de kunstenaar en archeoloog Nikolaj Rjorich.

Le Sacre du Printemps geldt als een van de meest revolutionaire werken van de 20e eeuw. De première vond plaats op 29 mei 1913 in het Théâtre des Champs-Élysées te Parijs en leidde tot een rel. Pierre Monteux dirigeerde het orkest. Het idee voor het ballet kwam voort uit Nikolaj Rjorichs belangstelling voor primitieve culturen. Stravinsky zelf schreef het scenario. Het ballet bestaat uit twee delen: l’Adoration de la Terre (De aanbidding van de Aarde) en Le Sacrifice (Het Offer).

Voetnoot