Vliegveld Nuuk

Vliegveld Nuuk.

Denemarken – Groenland – Nuuk (GOH, BGGH)

Openen in nieuw scherm

    1. Tijd en weer
    2. Flightradar
    3. Air Greenland flight info
    4. RWY 05/23 Camera in noordelijke richting naar begin van 23 (live camera)
    5. RWY 05/23 Camera in zuidelijke richting naar begin van 05 (met platform) (live camera)

Aanvullend

Platform en zuidelijke richting (drempel 05)

Noordelijke richting (drempel 23)

Nuuk airport.
Nuuk airport.

De luchthaven (Groenlands: Mittarfik Nuuk, Deens: Nuuk Lufthavn) (IATA: GOH, ICAO: BGGH) is een luchthaven in Nuuk, de hoofdstad van Groenland. Het ligt 2 km ten noordoosten van de stad.

De luchthaven heeft een start- en landingsbaan van asfalt met een lengte van 950 m, de breedte is 30 m. De luchthaven is gesloten op zondag.

Hoewel de hoofdstad is, is de luchthaven van niet de belangrijkste van het land, dat is het vliegveld van Kangerlussuaq, Luchthaven Kangerlussuaq. In 2020 zijn de werkzaamheden gestart om de luchthaven van uit te breiden. Het gaat om het grootste infrastructuurproject in de geschiedenis van Groenland. De werkzaamheden moeten in 2023 gereed zijn.

Air Greenland (voorheen Grønlandsfly) is de nationale luchtvaartmaatschappij van Groenland. De maatschappij voert diverse diensten uit op het gebied van luchtverkeer, waaronder personenvluchten, vrachtvluchten, heliski, luchttaxi en ambulancevluchten. Air Greenland is de enige luchtvaartmaatschappij die binnenlandse vluchten verzorgt en een van de weinige maatschappijen die Groenland met het buitenland verbindt. Sommige vluchten leveren te weinig op om zelf die lijndiensten te onderhouden, maar omdat veel plaatsen op geen enkele andere manier bereikbaar zijn, subsidieert de Groenlandse overheid deze vluchten. Tot mei 2019 was 37,5% van de maatschappij in handen van de SAS Groep en 25% eigendom van de Deense overheid. De Groenlandse overheid betaalde 462 miljoen DKK voor de 62,5% aandelen waarna ze de enige eigenaar werd.

Voetnoot