Navigatie wandelen

Wandelen in Tilburg, Moerenburg en ver daar buiten.

Wandelen.
Wandelen.

Handige links

Wat gebeurt er als je elke dag een uur loopt? Héél veel goede dingen. Wandelen heeft namelijk ontzettend veel voordelen voor je gezondheid. Zo gaat je bloeddruk ervan omlaag, verlies je gewicht, onthaast en ontstress je en nog veel meer. Deze 11 dingen gebeuren er als je elke dag een uur loopt.

Een van de effectiefste manieren om een gezond gewicht te behouden, vitaal te blijven en langer te leven, is zo belachelijk eenvoudig dat je je afvraagt waarom we het niet massaal doen. Het enige wat je hoeft te doen, is namelijk… lopen. Volgens de gezondheidsrichtlijnen is het belangrijk om dagelijks (of de meeste dagen van de week) minstens 30 minuten te wandelen – meer is natuurlijk nog veel beter. Hoe en waarheen je wandelt, maakt verder niet uit. Dus of je nu naar je werk wandelt of naar de supermarkt, in je eentje of met een vriend of vriendin, zo lang je maar wandelt ben je actief je gezondheid aan het verbeteren en verklein je de kans op chronische ziekten.

Wandelen ondersteunt je immuunsysteem, stimuleert je stofwisseling, versterkt je spieren, gewrichten en botten, houdt je hart- en bloedvaten gezond, verlicht stress en boost je creativiteit. Maar er is nog meer! Dit is wat je allemaal kunt verwachten als je elke dag minimaal een halfuur (maar liever nog: een uur) gaat wandelen.

Wandelen verlaagt de bloedsuikerspiegel en het risico op diabetes type 2. Een studie over wandelen en gezondheid, gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, toonde aan dat degenen die genoeg wandelden volgens de richtlijnen voor lichaamsbeweging, 30% minder kans hadden op hart- en vaatziekten, vergeleken met degenen die niet regelmatig wandelden.

Dagelijks wandelen verhoogt de stofwisseling door extra calorieën te verbranden en spierverlies te voorkomen, wat belangrijk is als we ouder worden. Regelmatig wandelen kan ook de reactie van je lichaam op insuline helpen te verbeteren, wat kan helpen buikvet te verminderen. Wil je je calorieverbranding verhogen tijdens je wandeling? Wissel je tempo dan af tussen snel en langzamer en daag jezelf uit om dezelfde routes op verschillende dagen te lopen, om te zien of je je eigen tijden kunt verbeteren. Probeer elke dag sowieso minstens 10.000 stappen te zetten.

Voetnoot