Harry Jekkers & Klein Orkest – Over de muur (theater concert, 2019)

Harry Jekkers & Klein Orkest – Over de muur (theater concert, 2019). Klein Orkest was een Nederlandse muzikale groep, opgericht in 1978. Klein Orkest kwam voort uit een mislukt cabaretprogramma, Groot Orkest, en trad in eerste instantie voornamelijk op bij krakersfeesten. De teksten werden geschreven door Harrie Jekkers en Koos Meinderts. Harrie Jekkers had onder het pseudoniem Harry Klorkestein (een anagram van Klein Orkest) de hit O, o, Den Haag. Naast werk voor volwassenen, produceerde Klein Orkest ook een album met kinderliedjes, Roltrap naar de maan. Voor dit album ontving Klein Orkest in 1986 een Edison.

Klein Orkest.
Klein Orkest.

Over de Muur. De single werd in juni 1984, na de grote vredesdemonstratie van oktober 1983 op het Malieveld in Den Haag, opnieuw uitgebracht. Harrie Jekkers koos er bewust voor om geen partij te kiezen omtrent het kernwapenvraagstuk. Het lied geeft de situatie weer in een verdeeld Europa na de Tweede Wereldoorlog. In het Westen heerste (zogenaamde) vrijheid en in het Oosten werd iedereen onderdrukt. In het lied wordt aan de hand van de situatie in de verdeelde stad Berlijn de situatie geschetst.

Hendricus Theodorus (Harrie) Jekkers (Den Haag, 1 juli 1951) is een Nederlandse zanger, schrijver en cabaretier.

Jekkers werd geboren in de Haagse Schilderswijk en groeide twee jaar later verder op in Moerwijk. Hij ging naar de middelbare school op het Thomas More College in Den Haag, en hij studeerde Engels in de stad Groningen. Daarna stond hij enige jaren in Utrecht voor de klas. Nadat het laatste niet zo’n groot succes bleek, begon hij, dankzij zijn vader, met het schrijven van liederen en teksten.

In 1978 richtte Jekkers samen met Koos Meinderts de groep ’t Klein Orkest op. Dit gebeurde nadat de groep “Groot Orkest” uiteen was gevallen. Hij had in 1982 solo een groot succes onder het pseudoniem Harry Klorkestein (anagram van Klein Orkest) met de hit O, o, Den Haag. Het lied werd door Henny de Jong, de technicus van ’t Klein Orkest, geplaybackt op tv. Het lied wordt vaak als het officieuze volkslied van Den Haag beschouwd. De doorbraak van ’t Klein Orkest kwam met het nummer Over de muur dat Jekkers zo neutraal mogelijk schreef, ondanks dat het als protestlied bekend staat en het nummer ook zong en daarbij gitaar speelde.

Voetnoot