Voor de vorm

Ontwerpster Christien Meindertsma onderzoekt de vorm van alledaagse gebruiksvoorwerpen.

Voor de vorm.
Voor de vorm.

Christien Meindertsma (Utrecht, 1980) is een Nederlands kunstenaar en ontwerper. Ze studeerde aan de Design Academy Eindhoven van 1998 tot 2003, waar ze onder meer les kreeg van Hella Jongerius. Meindertsma woont en werkt in Rotterdam.

Christien Meindertsma onderzoekt in haar werk de levensduur en het gebruik van (consumptie)producten en grondstoffen. Ook probeert ze de herkomst van dagelijkse producten, waar men zich door industriële productieprocessen en globalisering niet meer bewust van is, opnieuw inzichtelijk te maken.

Haar werk werd onder meer tentoongesteld in het MoMA (New York), het Victoria & Albert Museum (Londen) en het Cooper Hewitt Design Museum (Vorm New York). In Nederland hebben onder andere het Zuiderzeemuseum en het Fries Museum werk van Meindertsma in de collectie.

In 2012 was ze ‘artist in residence’ in het TextielMuseum Tilburg.

Meindertsma won met haar boek PIG 05049 drie Dutch Design Awards in 2008 en een Index Award in 2009.

  • Checked Baggage (2004), boek. In 2004 kocht Meindertsma op Schiphol een container vol met voorwerpen die bij de security-check geconfisqueerd werden. Ze heeft vervolgens alle 3.267 objecten nauwkeurig gesorteerd en gefotografeerd op een witte achtergrond. Het boek Checked Baggage brengt alle voorwerpen bij elkaar.
  • PIG 05049 (2007), boek. Meindertsma deed drie jaar lang onderzoek naar alle afgeleide producten die van varkens afkomstig zijn. Het boek PIG 05049 is een verzameling foto’s van alle afgeleiden van één enkel anoniem varken (Pig 05049). Ze deed een aantal onverwachte ontdekkingen: grondstoffen van het varken worden gebruikt in producten zo divers als munitie, medicijnen, fotopapier, hartkleppen, remmen, kauwgom, porselein, cosmetica, sigaretten, conditioner en biodiesel.
  • Projecten met schapenwol. Christien Meindertsma ontwikkelde vervolgens een aantal ontwerpen met schapenwol. Zo bedacht ze eerst de Urchin Pouf: een poef, grof gebreid van de wol van één schaap. In een project voor de Amerikaanse NGO The Nature Conservancy werkte ze aan Idaho, een vloerkleed uit verschillende wollen panelen, ieder paneel met grove breinaalden van de wol van één schaap gebreid. Sinds 2010 maakt Meindertsma een reeks truien volgens hetzelfde principe: de One Sheep Sweater.
  • Vlas Project (2009). The Flax Project is in 2009 in opdracht van Thomas Eyk en het Zuiderzeemuseum[8] ontwikkeld. Meindertsma liet een perceel vlas zaaien (Kavel Gz 59-west) en na de oogst werd hiervan in samenwerking met Touwslagerij Steenbergen vlastouw vervaardigd. Meindertsma ontwierp allerlei producten met het vlas, zoals de Flax Lamp en Flax Pouf.

Voetnoot

  • Meer: Link (NTR). Verschillende afleveringen. Speelduur 25 minuten.
  • Bronnen: funkystuff.org
  • Uitgaand: 
  • Zoekwoorden: