Kijken op gevoel

Kijken op gevoel: Op haar kenmerkende, associatieve en nieuwsgierige wijze neemt Wieteke van Zeil de kijker mee op een reis langs kunstwerken over woede, verlangen, eenzaamheid, weerzin, vreugde en wanhoop.

Kijken op gevoel.
Kijken op gevoel.

Wieteke van Zeil (Den Haag, 1973) is cultuurjournalist en schrijver. Sinds 2003 schrijft ze over oude meesters en moderne mores in de Volkskrant. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, werkte enkele jaren in musea, organiseerde debatten over kunst, diversiteit en religie, en twijfelt toch nog altijd meer dan dat ze weet.

Wekelijks maakt ze de serie Oog voor Detail in Volkskrant Magazine. Door het proces van kijken naar details centraal te stellen, ontdekte ze nog meer hoe kunstenaars vaak al honderden jaren geleden zagen wat ons nu geregeld nog ontgaat: essentiële details over hoe mensen leven, lijden, liefhebben, worstelen, en genieten.

Oog voor detail

Wieteke van Zeil (Den Haag, 1973) is een Nederlandse kunsthistoricus, kunstredacteur en cultuurcriticus. Zij is sinds 2003 kunstredacteur voor de Volkskrant. Sinds 2004 schrijft zij de wekelijkse serie “Oog voor Detail” in de zaterdagbijlage, waarin zij soms details van eeuwenoude kunstwerken met het hedendaagse leven verbindt. Zij legt zichzelf hierbij de voorwaarde op dat zij zelf tegenover het kunstwerk moet hebben gestaan. In 2000 studeerde zij af in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Na korte dienstverbanden bij Museum Sittard, Stadsarchief Amsterdam, De Balie en het Rotterdamse Café De Unie, verwierf zij een vaste aanstelling bij de Volkskrant, aanvankelijk als kunstcriticus. In 2004 werd zij in het bijzonder belast met het vervaardigen van de foto’s voor en het schrijven van de tekst van de wekelijkse kunstbijlage Oog voor detail. Een serie die zij tot in 2020 weet levend te houden. In 2020 schreef zij het voorwoord voor de Nederlandse uitgave van Het Grote Vrouwen Kunstboek, door Rebecca Morrill e.a., uitgave WBooks.com, 2020.

Voetnoot