MAK Wenen

MAK Wenen, Museum voor toegepaste kunst, Stubenring 5, Wenen.

Het Museum für Angewandte Kunst, is een museum voor toegepaste kunst in Wenen.Het museum is in 1863 opgericht en is gevestigd in een gebouw van Heinrich von Ferstel aan de Ringstraße. Sinds 2004 wordt ’s avonds verlicht door de permanente buiteninstallatie “MAKlite” van de landschap kunstenaar James Turrell.Het museum verzamelt en presenteert onder meer meubilair, glas, keramiek, textiel, design en sieraden. Het bezit archieven van de Wiener Werkstätte en objecten van onder meer Lucien Gaillard, Josef Hoffmann en James Turrell.In 2015 was het het eerste museum dat een kunstwerk met Bitcoins aanschafte. Het ging om Harm van den Dorpel’s screensaver “Event listeners”. Met meer dan 300.000 objecten heeft de grootste online presentatie van alle Oostenrijkse federale overheidsmusea.

Het museum heeft een uitvoerig digitaal aanbod. Gegevens over de collectie of de eigen publicaties van het museum worden beschikbaar gesteld voor onderzoek. Daarnaast biedt het digistories aan en een blog geeft informatie over een breed scala aan onderwerpen. Een audiogids wordt gratis ter beschikking gesteld in de vorm van een web-applicatie.

Het museum heeft meerdere locaties (en niet alleen in Oostenrijk), en noemt zichzelf zowel een museum als een ‘ruimte om te experimenten’. Wanneer je door de zalen loopt, voelt het echt alsof je in een spel bent beland. De focus ligt op toegepaste kunst, en er worden regelmatig nieuwe tentoonstellingen georganiseerd voor kunstliefhebbers en nieuwsgierige mensen. Het is ook een ontzettend leuke plek voor kinderen. Het onderzoekt toegepaste kunst en innovatie, van de geschiedenis van huishoudelijke apparaten tot levensechte robots.

Voetnoot