Dad’s Army (1968-1977)

Dad’s Army

Dad's Army.
Dad's Army.

Dad’s Army (in het Nederlands Daar komen de schutters) is een Engelse komedieserie, geproduceerd door David Croft. De serie is onder andere op de BBC van 1968 tot 1977 te zien geweest en omvat in totaal 80 afleveringen die in negen seizoenen zijn uitgezonden.

 

Dad’s Army is ook in vele andere landen uitgezonden; in Nederland werd de serie door de VARA uitgezonden onder de titel Daar komen de schutters.

De Nederlandse titel van Dad’s Army was afgeleid van een lied van J.H. Speenhoff.

Dad's Army.
Dad's Army.

De serie draait om het plaatselijke peloton van de British Home Guard (Britse binnenlandse strijdkrachten), tijdens de Tweede Wereldoorlog in het fictieve Zuid-Engelse kustplaatsje Walmington-On-Sea.

 

Kapitein Mainwaring en zijn bekakte secondant sergeant Wilson staan aan het hoofd van dit peloton, dat verder bestaat uit de enthousiaste korporaal Jones, sterkeverhalenverteller soldaat Frazer, de oude soldaat Godfrey, de jonge soldaat Pike, en sjacheraar soldaat Walker. Dit gezelschap maakt allerlei kluchtige verwikkelingen mee.

 

De opnames werden gemaakt in het graafschap Norfolk, in het stadje Thetford. Daar is ook een museum gevestigd over de televisieserie.

 

De intromuziek is een lied in het Engels, “Who do you think you are kidding, Mr Hitler?” Het lied is speciaal voor de serie geschreven, in de stijl van in 1940 populaire liedjes. Het wordt gezongen door Bud Flanagan.

Hoofdrollen

 • Kapitein Mainwaring (Arthur Lowe): de vaak hoogdravende kapitein van het peloton, in het dagelijks leven bankdirecteur.
 • Sergeant Wilson (John Le Mesurier): de sergeant van het peloton, die een verhouding heeft met de moeder van Pike. Pike noemt hem “Uncle Arthur”, maar de suggestie wordt gewekt dat hij Pikes vader is. Hij werkt op de bank van Mainwaring en is als enige geboren als lid van de hogere standen, een honourable, al laat hij dat zelden merken.
 • Lance-Corporal Jones (Clive Dunn), de slager van het dorp: hij vocht nog in het Britse leger in de koloniale oorlogen in Soedan en India. Jones heeft een borst vol onderscheidingen. Over de zeventig, maar steeds bereid tot acrobatische capriolen. “Lance corporal” is een rang tussen soldaat eerste klas en korporaal.
 • Soldaat Frazer (John Laurie): een typische Schot, is de plaatselijke begrafenisondernemer en erg gierig. Heeft ook nog bij de Royal Navy in dienst gezeten. Een doemdenker.
 • Soldaat Godfrey (Arnold Ridley): de bejaarde ziekenverzorger die last heeft van een zwakke blaas. Woont met zijn twee zussen Dolly en Cissy in een prachtige bungalow.
 • Soldaat Pike (Ian Lavender), de nerveuze jonge soldaat die vaak met een sjaal gekleed gaat (omdat dat van zijn moeder moet). Wordt door Mainwairing vaak “stupid boy” genoemd.
 • Soldaat Walker (James Beck): een soldaat die zich bezighoudt met zwarte handel.

Bijrollen

 • Warden William Hodges (Bill Pertwee): het hoofd van de luchtverdediging, met wie kapitein Mainwairing altijd in de clinch ligt. Hij is de groenteboer van het dorp.
 • Dominee Timothy Farthing (Frank Williams): de dominee, met wie Mainwairing eveneens vaak ruzie heeft, omdat Mainwairing de parochiezaal gebruikt als hoofdkwartier voor zijn eenheid.
 • Mrs. Mavis Pike (Janet Davies), vriendin van sergeant Wilson en moeder van Pike.
 • Mr. Sidney Bluett (Harold Bennett), bejaarde inwoner van Walmington on Sea, berucht om zijn scherpe tong.
 • Miss Cissy Godfrey (Nan Braunton), een van de twee zusters van soldaat Godfrey.
 • Miss Dolly Godfrey (Joan Cooper), een van de twee zusters van soldaat Godfrey. Bakt heerlijke upside-down cakes. Godfrey noemt haar vaker dan zijn andere zuster.
 • Mrs Mildred Fox (Pamela Cundell), een weduwe met wie koporaal Jones in de allerlaatste aflevering trouwt.

Afleveringen

 

De serie bestaat uit tachtig afleveringen verdeeld over negen seizoenen. Daarnaast zijn er vier kerstsketches gemaakt.

 

Verloren afleveringen


Drie afleveringen uit seizoen 2 en vier kerstsketches ontbreken uit het BBC-archief.

Voetnoot