Netflix

Netflix.

Inloggen (login)

  • The Good Place
  • The Kominsky Method
  • Mindhunter
  • Tubula rasa
Netflix.

Netflix, Inc. is een Amerikaans over-the-top-content-platform en productiebedrijf met het hoofdkantoor in Los Gatos, Californië. Netflix werd in 1997 opgericht door Reed Hastings en Marc Randolph in Scotts Valley, Californië. De hoofdactiviteit van het bedrijf is een op abonnementen gebaseerde streamingdienst die online streaming aanbiedt vanuit een bibliotheek met films en televisieseries, inclusief films die in eigen beheer zijn geproduceerd. Vanaf juli 2021 had men 209 miljoen abonnees, waaronder 72 miljoen in de Verenigde Staten en Canada. Het is wereldwijd beschikbaar, behalve op het vasteland van China (vanwege lokale beperkingen), Syrië, Noord-Korea en de Krim (vanwege Amerikaanse sancties). Het bedrijf heeft kantoren in Canada, Frankrijk, Brazilië, Nederland, India, Japan, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk. Netflix is lid van de Motion Picture Association (MPA) en produceert en distribueert content uit landen over de hele wereld.

Netflix is in 1997 opgericht in Scotts Valley, Californië door Marc Randolph en Reed Hastings. Hastings kwam op het idee om het bedrijf te beginnen, nadat hij een boete van 40 dollar moest betalen na het te laat inleveren van de gehuurde film Apollo 13. Op 14 april 1998 is de website van Netflix online gegaan met 30 medewerkers en 925 te huren video’s. Vier jaar later kreeg het bedrijf een notering aan de technologiebeurs NASDAQ.

Aanvankelijk was het bedrijfsmodel gebaseerd op het voor onbepaalde tijd verhuren van dvd’s die per post verstuurd werden in markante rode enveloppen. Zodra men de dvd terugstuurde zond het bedrijf de volgende dvd uit de lijst van gereserveerde films. Het aantal dvd’s dat iemand tegelijkertijd in bezit kon hebben hing af van het abonnementstype. Met de toenemende breedband-penetratie heeft Netflix de overstap naar streaming gemaakt. In januari 2019 trad het bedrijf ook toe tot de Motion Picture Association (MPA).

Voetnoot