Jan van Beverwijckstraat en kruising met de P.F. Bergmansstraat

Jan van Beverwijckstraat en kruising met de P.F. Bergmansstraat. Jan van Beverwijckstraat, ter hoogte van de ingang van het voormalige St. Elisabeth ziekenhuis (thans Carré).

1940 Jan van Beverwijckstraat en de kruising met de P.F. Bergmansstraat (foto).
1940 Jan van Beverwijckstraat en de kruising met de P.F. Bergmansstraat (foto). Uitzicht vanaf Jan van Beverwijckstraat 23 in oostelijke richting over het Berghuispleintje op P.F. Bergmansstraat 6B. Het rechter gedeelte van de foto is het vervolg van de Jan van de Beverwijckstraat. Het pleintje bevindt zich ter hoogte van de ingang van het voormalige St. Elisabeth ziekenhuis (thans Carré). Op de achtergrond de Sacramentskerk aan Ringbaan Oost.

P.F. Bergmansstraat 6: Bouwjaar 1932, Opdrachtgever: J. Smarius, Architect: A. de Chene.

P.F. Bergmansstraat

Petrus Franciscus Bergmans werd geboren te Tilburg op 23 februari 1846 als zoon van Johannes Cornelis Bergmans, kleermaker, en Wilhelmina van Dun. Hij deed zijn intrede in de gemeenteraad op 1 april 1891. Op 12 juni 1893 werd hij tot wethouder gekozen. Hij heeft zich in zijn leven bijzonder verdienstelijk gemaakt op charitatief gebied en zijn levenstaak was het lenigen van de nood van de armen. Hij was president van het College van Regenten over de Armen van 1893 tot 1921, regent (secretaris-penningmeester) van het R.K. Gasthuis en Weeshuis, voorzitter van de Bijzondere Raad der St. Vincentius-Vereeniging en secretaris van het parochiebestuur van St. Jozef. In 1916 verkocht hij, samen met de familie Bronsgeest-Van den Broek, een complex terreinen tussen de Bosscheweg en de St. Josephstraat, ter grootte van ca. 14,5 ha aan de gemeente, waar in 1927 het St. Elisabethziekenhuis zou worden gebouwd.

Bergmans was Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Commandeur in de Orde van het H. Graf, Commandeur met plaque in de Orde van de H. Gregorius de Groote, Ridder in de Pius-orde. In 1919 was hij afgetreden als wethouder. Hij overleed te Tilburg op 18 januari 1923. De oprijlaan naar de ingang van het voormalige St. Elisabethziekenhuis is naar hem genoemd.

Voetnoot