Jan van Beverwijckstraat 1980-1999

Jan van Beverwijckstraat 1980-1999.

Luchtfoto’s van de Armhoefse Akkers en het St. Elisabeth ziekenhuis in 1980 en tijdens eerste fase van de sloop in 1982. De foto’s zijn gemaakt vanaf de kant van de Jan van Beverwijckstaat (op de voorgrond).

1980 Jan van Beverwijckstraat en St. Elisabeth ziekenhuis.
1980 Jan van Beverwijckstraat en St. Elisabeth ziekenhuis. De Jan van Beverwijckstraat staat helemaal op de foto. Het huis rechts onderaan op het kavel van het St. Elisabeth ziekenhuis (op de hoek van de Boerhaavestraat en de Gerard van Swietenstraat) is bewaard gebleven.
1982 Jan van Beverwijckstraat en St. Elisabeth ziekenhuis.
1982 Jan van Beverwijckstraat en St. Elisabeth ziekenhuis. Begin van de sloopwerkzaamheden om plaats te maken voor woningen. Huisnummer 55 staat nog net onderaan op de foto (rechts van het midden).

De Jan van Beverwijckstraat is een straat in Tilburg die loopt vanaf de Ringbaan-Oost tot de Professor Dondersstraat. De straat loopt langs het voormalige St. Elisabeth ziekenhuis.

Johan van Beverwijck werd geboren te Dordrecht op 17 november 1594. Jan van Beverwijck studeerde vanaf 1611 letteren te Leiden, waarin hij in 11614 promoveerde. Daarna studeerde hij medicijnen te Parijs, Montpellier, Genua en Padua. In 1616 promoveerde hij te Padua in de geneeskunde.

Het oude Sint Elisabeth ziekenhuis is in 1929 gebouwd. Het gebouwencomplex, een ontwerp van de destijds befaamde katholieke architect Eduard Cuypers, stond aan de Jan van Beverwijckstraat aan de oostkant van de stad. Een deel van de gebouwen staat nog steeds overeind.

Omdat het ziekenhuis moeilijk kon uitbreiden, daar het midden in de bebouwde kom stond, kwamen er al in de jaren 60 nieuwbouwplannen. In eerste instantie dacht men aan enkele verpleegtorens op het bestaande terrein, maar al spoedig kwam een radicalere oplossing in beeld: een volledig nieuw ziekenhuis elders in de stad. Echter, de politieke verwikkelingen waren tijdrovend en gecompliceerd. Pas in 1982 verhuisde het St. Elisabeth Ziekenhuis naar het nieuwe onderkomen. Van 1982 tot 1994 was de psychiatrische inrichting Jan Wier in het voormalige ziekenhuis gevestigd. Toen ook deze instelling het gebouw verliet, is het gedeeltelijk gesloopt en is het vrijgekomen terrein herontwikkeld.