Testbeeld and Test image funkystuff.org

Testbeeld funkystuff.org

Buurman en Buurman (Pat a Mat)

Buurman en Buurman (oorspronkelijk Pat a Mat) is een Tsjecho-Slowaakse poppen-animatieserie van Lubomír Beneš over twee onhandige maar vindingrijke klussers.

Aanvankelijk werd de serie door de NCRV zonder begeleidende stemmen op de buis gebracht onder de titel De twee stuntels. Maar vanaf 1984 werd Pat & Mat als Buurman en Buurman door de VPRO uitgezonden in diverse kinderprogramma’s, zoals Het huishouden van Jan Steen en Villa Achterwerk. De stemmen in deze Nederlandstalige versie worden verzorgd door Kees Prins en Siem van Leeuwen.

In elke aflevering klussen beide buurmannen, maar dit gaat vaak op een grappige manier volkomen de mist in. Wanneer ze bijvoorbeeld een klein gat in het dak willen repareren, wordt dit gat steeds groter. Soms denken ze dat iets lukt, maar lukt het toch niet. At en toe is op het einde van een aflevering, waaronder Behangen en De sleutel, het probleem zelfs nog steeds niet opgelost.

A je to!

Als een probleem is opgelost, dan roepen ze enthousiast “A je to!” (Tsjechisch voor “En dat is het!”). In de Nederlandse vertaling zeggen ze soms “voor mekaar”, maar meestal blijft de kreet onvertaald “A je to!” onvertaald. En soms zeggen ze “Of zoals de Tsjechen zeggen: A je to!”. In de Nederlandse versie praten de twee buurmannen. Maar in andere landen id dat niet het geval.

In het Nederlands zijn de mannen naamloos en meestal spreken ze elkaar aan met “Buur”. De namen staan echter op de deur (1989-1994):

  • Pat woont in het groene huis links met nummer 12, hij draagt een baret en een gele trui.
  • Mat woont in het gele huis rechts met nummer 13, hij draagt een muts en een rode trui.
  • En in aflevering 1 (Geknoei) zien ze er anders uit: ze zijn daar blootshoofds en hebben wenkbrauwen. In alle andere afleveringen heeft Mat een muts, Pat een baret, en hebben ze geen wenkbrauwen. Tijdens de eerste afleveringen draagt Mat een grijsgroene trui.
Testbeeld.
Testbeeld.
webcam funkystuff.org
Bert Judith Tilburg
www.funkystuff.org

Functies SEO live checks

Getrobekmans funkystuff.org
Getrobekmans funkystuff.org

Mahler ringtone

Lieder eines fahrenden Gesellen, “Wenn mein Schatz Hochzeit macht”

Go end of page

ABCD   
a1b1c1d1   
a2b2c2d2   
a3b3c3d3   
a4b4c4d4   
       
       
       
A B C D
a1 b1 c1 d1
a2 b2 c2 d2
a3 b3 c3 d3
a4 b4 c4 d4

Test posts category

Testpatroon
Testpatroon

Klokken en timers

Voetnoot

  • Meer: getrobekmans
  • Bronnen: funkystuff.org
  • Uitgaand: NOS
  • Zoekwoorden: Oefenen, proberen, ontwikkelen, testen, test, proef, ontdekken, uitvinden

Weer in Rome

Image 1 MB

IFT-2 Liftoff
1 MB 2048x2048