Giuseppe Verdi – La forza del destino (ouverture) (1862)

Giuseppe Verdi – La forza del destino (ouverture) (1862)

Giuseppe Verdi (1813-1901)

Ouverture tot de opera La forza del destino (de kracht van het noodlot) uit 1862

Koninklijk Concertgebouw Orkest (KCO/RCO)

Dirigent Antonio Pappano (1959)

Prinsengrachtconcert 2013, Amsterdam

 

La Forca Del Destino.
La Forca Del Destino.

La forza del destino (De kracht van het noodlot) is een opera van Giuseppe Verdi op een Italiaans libretto geschreven door Francesco Maria Piave, gebaseerd op een Spaans drama, Don Alvaro o La Fuerza de Sino (1835) van Ángel de Saavedra, Duque de Rivas en een scène uit Friedrich Schillers Wallensteins Lager.

De opera werd voor het eerst uitgevoerd in het Bolsjojtheater in Sint-Petersburg, op 10 november 1862. Na enkele herzieningen volgden in 1863 uitvoeringen in Rome (als Don Alvaro) en in Madrid (in het bijzijn van de hertog van Rivas, de schrijver van het toneelstuk) en daarna in New York, Wenen (1865), Buenos Aires (1866) en Londen (1867).

Het landhuis van Leonora’s familie in Sevilla (eerste bedrijf van vier)

Don Alvaro is een jonge edelman uit Zuid-Amerika (vermoedelijk uit Peru); hij is deels Indiaans en heeft zich gevestigd in Sevilla, waar er helaas niet al te goed over hem wordt gedacht. Hij wordt verliefd op Doña Leonora, de dochter van de Markies van Calatrava, die, ondanks dat hij veel van zijn dochter houdt, er op staat dat zij alleen een man van de allerhoogste standing zal trouwen. Leonora, die smoorverliefd is op Alvaro, en de aversie van haar vader kent, besluit er met Alvaro vandoor te gaan, daarbij geholpen door haar vertrouwelinge, Curra. Onverwacht komt haar vader binnen en ontdekt Alvaro; hij bedreigt hem met de dood, en Alvaro biedt, om elke schijn te vermijden en de reputatie van Leonora hoog te houden, aan zich over te geven. Hij gooit zijn pistool weg, dat daarbij helaas per ongeluk afgaat en de markies dodelijk verwondt; terwijl hij sterft vervloekt de markies zijn dochter.

Voetnoot