Bruce Springsteen & The E Street Band – My Love Will Not Let You Down (2000)

Bruce Springsteen & The E Street Band – My Love Will Not Let You Down (2000). Douglas Frederick, Springsteens vader, was van Iers-Nederlandse en zijn moeder (Adele Ann Zerilli) van Italiaanse afkomst. Vanaf de jaren 60 speelde Springsteen in meerdere bands, waaronder The Castiles, Steel Mill en Dr. Zoom and The Sonic Boom. In 1972 werd de zanger ontdekt door John Hammond, die al eerder Bob Dylan ontdekte. Springsteen tekende in dat jaar dan ook een contract bij Hammonds werkgever Columbia Records. Zijn eerste album, Greetings From Asbury Park, NJ, verscheen in januari 1973 en was vernoemd naar de badplaats Asbury Park, waar hij in het begin van zijn carrière in kleine clubs optrad. In september 1973 verscheen zijn tweede album: The Wild, the Innocent, and the E Street Shuffle. Hoewel deze albums in eerste instantie niet aansloegen, werden ze jaren later platina. My Love Will Not Let You Down.

Bruce Springsteen

Madison Square Garden, New York City, 27 juni 2000.

De E Street Band ontstond in oktober 1972, maar kreeg pas in september 1974 officieel die naam. De naam is afgeleid van “E Street” in Belmar in New Jersey, waar een van de toenmalige muzikanten (keyboardspeler David Sancious) opgegroeid was en waar de band zo nu en dan in de garage van zijn moeder mocht repeteren. Springsteen heeft gedurende zijn loopbaan wel meer bands samengesteld, maar de E Street Band is al veertig jaar vrijwel onafgebroken bij elkaar. De band bestond oorspronkelijk uit Garry Tallent (basgitaar), Clarence Clemons (saxofoon), Danny Federici (keyboard, accordeon), Vini “Mad Dog” Lopez (drums) en David Sancious (keyboard).

Springsteens debuutalbum Greetings from Asbury Park, N.J. verscheen in 1972 en de E Street Band maakte zijn eerste nationale tournee in oktober 1972. Sancious was daar echter niet bij, ook al speelde hij wel mee op het album, en het was pas in juni 1973 dat hij regelmatig met de band op het podium stond. Hij verliet de band in augustus 1974.

De band vestigde zijn reputatie pas goed in de jaren zeventig en tachtig door deelname aan de Springsteenalbums Born to Run (1975), Darkness on the Edge of Town (1978), The River (1980) en Born in the U.S.A. (1984). Toch verscheen niet de bandnaam op de albums, maar werden slechts de individuele bandleden erop genoemd. Hoewel de band alle of nagenoeg alle muziek op deze albums verzorgde, werden ze onder de naam Bruce Springsteen uitgebracht. Op latere albums, zoals Tunnel of Love (1987) of Greatest Hits (1995), werden de band en bandleden wel allebei vermeld. My Love Will Not Let You Down.

Voetnoot