Bobby Byrd – Try It Again (audio, 1973)

Bobby Byrd – Try It Again (audio, 1973). Bobby Howard Byrd (15 augustus 1934 – 12 september 2007) was een Amerikaanse R&B- en soulzanger , songwriter, bandleider, talentscout , platenproducent en muzikant, die een integrale en belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van soul- en funkmuziek in samenwerking met James Brown.

Bobby Byrd – Try It Again (audio, 1973)

Uitgebracht in 1973.

Bobby Byrd begon met zingen in het gospelkoor van de kerk. Al op jonge leeftijd richtte hij zijn eigen groep op: The Avons. Tijdens een basketbalwedstrijdje met gevangenen, ontmoette hij James Brown, die toen vast zat. Bobby hoorde James zingen en vond hem meteen bijzonder. Hij haalde zijn familie over om Brown vrij te kopen en in huis te nemen. Dat gebeurde en Brown sloot zich aan bij de groep The Avons. De naam werd veranderd in The Flames, toen in The Famous Flames en vervolgens in James Brown and the Flamous Flames. Een deel van de groep haakte toen af, maar Byrd en Brown bleven twee decennia samen werken.

Brown en Byrd namen met The Famous Flames diverse hits op, zoals “Please Please Please”, “Think”, “Bewildered” en nog vele anderen. Ze stonden bekend om hun energieke optredens. Die optredens werden gehouden in stadions, maar ook waren ze te zien in films, tv-shows en series. Byrd nam ook solo nog vele funktracks op. De bekendste is “I Know You Got Soul”, dat vele malen gesampled is door artiesten als Public Enemy, A Tribe Called Quest en LL Cool J. Hij bleef muziek maken en optreden, tot zijn dood in 2007.

Voetnoot