Free Fallin (Live, 1989)

Tom Petty – Free Fallin’ (audio, 1989). Thomas Earl Petty (Gainesville (Florida), 20 oktober 1950 – Santa Monica (Californië), 2 oktober 2017) was een Amerikaans muzikant. In 1976 brak hij door met zijn band Tom Petty & the Heartbreakers. Zijn muzikale stijl wordt regelmatig vergeleken met die van Bob Dylan en Neil Young.

Tom Petty & the Heartbreakers.
Tom Petty & the Heartbreakers.

Tom Petty werd in 1950 geboren in Gainesville in de staat Florida. Op zijn zeventiende ging hij van school om zich aan te sluiten bij de band Mudcrutch. In deze band zaten ook de latere Heartbreakers-leden Mike Campbell (gitaar) en Benmont Tench (keyboard). Begin jaren zeventig ging de band weer uit elkaar, vlak nadat de groep een contract was aangeboden door Shelter Records.

Tom Petty trok hierna enige tijd van de ene band naar de andere, tot hij zich in 1975 weer aansloot bij Tench en Campbell, die inmiddels een samenwerking waren aangegaan met Ron Blair (basgitaar) en Stan Lynch (drums). Het vijftal noemde zichzelf The Heartbreakers. In 1976 kwam het album Tom Petty & the Heartbreakers uit. Het album deed weinig in de Verenigde Staten, maar was in het Verenigd Koninkrijk een groot succes, mede doordat de band daar op tournee ging als openingsact voor Nils Lofgren. Na het Britse succes sloeg het album ook in Amerika aan. You’re Gonna Get It, het tweede album uit 1978, was de eerste grote hit in hun thuisland. Door overnames moesten Petty en the Heartbreakers in 1979 van label wisselen, en kwamen zo terecht bij Backstreet Records. Eind 1979 kwam het derde album uit, Damn the Torpedoes. Het album was een groot succes: het werd goed ontvangen bij zowel de critici als het grote publiek, en de band scoorde enkele hits.

In 1981 verscheen de opvolger van Damn the Torpedoes; Hard Promises. Ook produceerde Petty het comeback-album van Del Shannon en nam hij een zelfgeschreven duet op met Stevie Nicks. De Fleetwood Mac-zangeres was zo’n groot fan van The Heartbreakers dat ze deze sound wilde hebben voor haar eerste soloplaat. Het oorspronkelijke nummer dat Petty zou leveren besloot hij voor zichzelf te houden nadat Nicks tijdens het voorzingen spontaan de tweede stem pakte. Na Long After Dark, het album uit 1982, verliet bassist Ron Blair de groep. Hij werd vervangen door Howie Epstein.In 1985, drie jaar later, verscheen Southern Accents; op dit album, geproduceerd door Dave Stewart van de Eurythmics probeerde de band nieuwe genres uit. Ook ditmaal hield Petty een nummer voor zichzelf dat hij eigenlijk voor Stevie Nicks had geschreven. Don’t Come Around Here No More werd mede dankzij de Alice in Wonderland-clip een hit. Na dit album ging de band op tournee met Bob Dylan. Dylan speelde ook in het nummer “Jammin’ Me” voor het album Let Me Up (I’ve Had Enough) uit 1987. 

Voetnoot