Gent

Gent (Frans: Gand) is de hoofdstad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en van het arrondissement Gent. Het heeft een oppervlakte van 15.774 hectare en telt ruim 260.000 (ingeschreven) inwoners (2020), waarmee het naar inwonertal de op een na grootste gemeente van België is, na Antwerpen. De stad is tevens de hoofdplaats van het kieskanton Gent en telt vijf gerechtelijke kantons.

De gemeente ontstond uit Keltische woonkernen in het gebied van de samenvloeiing van de Leie en de Schelde. In de middeleeuwen groeide het onder impuls van een bloeiende wolnijverheid uit tot een van de grootste steden van Europa. Ook de vlas- en linnennijverheid en het stapelrecht op graan dat de stad verwierf droegen aanzienlijk bij tot haar welvaart. Na een korte calvinistische periode kende de stad een zeker verval dat pas keerde tegen het einde van de 18e eeuw, toen de katoennijverheid het tot een van de eerste industriesteden van het Europese vasteland maakte. In het Hof ten Walle, het latere Prinsenhof, werd op 24 februari 1500 de latere keizer Karel V geboren. In de stad werden de Pacificatie van Gent (1576) en de Vrede van Gent (1814) ondertekend.

De stad wordt ook wel de Fiere Stede of de Arteveldestad genoemd. Wegens zijn ligging in een uitgestrekt gebied van bloemen- en plantenkwekerijen wordt de stad ook de Bloemenstad genoemd. De inwoners heten Gentenaars en dragen de bijnaam Stroppen (Stroppendragers). In de stad spreekt men Gents, een dialect dat behoorlijk sterk van de andere Oost-Vlaamse dialecten afwijkt.

De patroonheiligen van zijn Sint-Lieven en Pharaïldis. Sint-Bavo is de patroonheilige van het bisdom Gent; naar hem zijn de voormalige Sint-Baafsabdij en de huidige Sint-Baafskathedraal vernoemd.

Hotel

Hotel

Bezienswaardigheden

  • Sint-Baafskathedraal (33). Herkenbaar aan vier spitse zijtorentjes:
  • Belfort (30). Herkenbaar aan één centrale spits met luikjes. Uitzicht.
  • Sint-Niklaaskerk (25). Herkenbaar aan vier korte hoektorentjes.
  • Museum voor Schone Kunsten (MSK) (61).
  • Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) (60).
  • Design Museum (4).
  • Kasteel Gravensteen (2).

Cafés

  • Op café gaan in Gent (gedetailleerde kaart met zoekfunctie, opent in nieuw scherm).
  • Café Het Oeverloze Eiland (stamkroeg Herman Brusselmans). (Oudburg 39, in de buurt van (6), gesloten?).

Stadsgidsen

Stadsgids Gent (kaartnummers).
Stadsgids Gent (kaartnummers).
Stadsgids Gent (kaart).
Stadsgids Gent (kaart).

Fotoalbum Gent

Voetnoot