CHU Teh-Chun (1920-2014)

CHU Teh-Chun was een Chinese kunstschilder die bekend stond om zijn abstracte expressionistische werken. Hij werd geboren in 1920 in de provincie Anhui in China en groeide op tijdens de chaotische jaren van de Tweede Wereldoorlog en de Culturele Revolutie. Toch liet hij zich niet afleiden van zijn passie voor kunst en begon hij op jonge leeftijd te schilderen.

CHU Teh-Chun Composition 1999
CHU Teh-Chun Composition 1999

In 1949, na de oprichting van de Volksrepubliek China, emigreerde CHU Teh-Chun naar Frankrijk. Hij studeerde aan de prestigieuze École Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs en raakte geïnspireerd door de westerse kunstenaars die hij daar ontmoette, zoals Pierre Soulages en Karel Appel. Hij begon zijn carrière als figuratief schilder, maar evolueerde naar abstracte expressionisme in de jaren 1950.

Zijn werken zijn gekenmerkt door de gebruikte kleuren en de dynamische lijnen die hij gebruikte om emotie en beweging weer te geven. Hij was ook beïnvloed door de Chinese inktkunst en bracht vaak elementen hiervan mee in zijn werken, zoals de kalligrafie en de gebruikte materialen. Hij had een voorkeur voor het werken met olieverf op canvas, maar experimenteerde ook met andere media zoals aquarel en pastel.

CHU Teh-Chun Untitled 1981
CHU Teh-Chun Untitled 1981
CHU Teh-Chun Sanstitre 1988
CHU Teh-Chun Sanstitre 1988

CHU Teh-Chun’s werken zijn opgenomen in verschillende prestigieuze musea over de hele wereld, waaronder het Metropolitan Museum of Art in New York en het Centre Pompidou in Parijs. Hij was ook actief betrokken bij de kunstwereld en was lid van verschillende kunstenaarsverenigingen, waaronder de Société Nationale des Beaux-Arts in Frankrijk.

Hij stierf in 2014 op 94-jarige leeftijd, maar zijn werken blijven tot op de dag van vandaag gewaardeerd en geëerd worden als belangrijke bijdragen aan de moderne kunstwereld. Hij was een pionier van de abstracte expressionistische beweging in China en heeft daarmee een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de moderne kunst in zijn land.

Voetnoot