Southside Johnny & The Asbury Jukes en Little Steven – Forever (1992)

`Forever` door Southside Johnny & The Asbury Jukes met Bobby Bandiera en special guest Little Steven (1992).

Steven Van Zandt, geboren als Steven Lento (Winthrop, Massachusetts, 22 november 1950) is een Amerikaans musicus, acteur en radiodiskjockey. Van Zandt treedt ook op onder de namen Little Steven of Miami Steve en werkt als songwriter, arrangeur en producent. Zo produceerde hij onder andere het in 1992 verschenen album ‘Better Days’ voor Southside Johnny & the Asbury Jukes.

Van Zandts moeder, Mary Lento, hertrouwde toen hij jong was en Steven nam de achternaam van zijn stiefvader, William Van Zandt, aan. De familie Van Zandt verhuisde naar Middletown Township, New Jersey toen hij zeven was. Hij is bekend als gitarist bij Bruce Springsteens E Street Band waar hij ook mandoline speelt en als acteur in de televisieseries The Sopranos en Lilyhammer.

Hij verliet de E Street Band in 1984 (Springsteens liedje Bobby Jean beschrijft deze split ten dele) en was sindsdien partij in ontelbare muzikale soloprojecten en samenwerkingsverbanden van soul tot hardrock, soms als frontman zoals bij The Disciples of Soul.

Politiek actief als hij is, stichtte hij in 1985 de muziekindustrieactiegroep Artists United Against Apartheid in reactie op het Sun Cityresort in Zuid-Afrika. 49 topartiesten onder wie Springsteen, Bono, Bob Dylan, Peter Gabriel, Ringo Starr, Joey Ramone en Run DMC werkten mee aan het lied “Sun City” waarin ze stelden dat ze in dit resort nooit zouden optreden.

Van Zandt keerde naar The E Street Band terug toen ze herschikt werd (even in 1995, permanent in 1999) om er tot op vandaag te blijven.

In 1999 nam hij een van de hoofdrollen in The Sopranos voor zijn rekening als maffieuze stripclubbaas Silvio Dante. In het tweede seizoen kwam hij minder voor ten gevolge van een drukker schema bij de E Street Band.

Sinds 2002 leidt hij het radioprogramma Little Steven’s Underground Garage, toegespitst op garage rock en gelijkaardige rocksubgenres. Het programma was iedere vrijdag van 22.00 uur tot middernacht te horen op Kink FM.

Forever Southside Johnny & Little Steven
Forever Southside Johnny & Little Steven

Voetnoot