Iggy Pop – Louie Louie (1993)

Iggy Pop – Louie Louie (1993). Iggy Pop, geboren als James Newell Osterberg jr. (Muskegon (Michigan), 21 april 1947), is een Amerikaanse rock- en punkzanger. Zijn eretitel is The Godfather of Punk.

Iggy Pop.
Iggy Pop.

Feile festival, Semple Stadium, Thules, Tipperary, Ierland, 1993.

Iggy Pop, geboren als James Newell Osterberg jr. (Muskegon (Michigan), 21 april 1947), is een Amerikaanse rock- en punkzanger. Zijn eretitel is The Godfather of Punk. David Bowie nam hem mee op tournee en in 1976 gingen ze samen in Berlijn wonen, waar de punkbeweging net op gang was gekomen. Pas in deze periode kregen The Stooges als protopunkband echt erkenning voor hun muziek. De invloed die zij hadden op de Duitse rockscene was dan ook sterk voelbaar. Bowie besloot Pop onder zijn hoede te nemen en hem als producent te helpen met zijn solo-carrière. Dit resulteerde in twee albums: The idiot en Lust for life (beide uit 1977). Vervolgens zou Bowie acht maanden lang functioneren als toetsenist en achtergrondzanger in Pops nieuwe band The Iguanas.

The Stooges traden vanaf 2003 weer op in verschillende samenstellingen. In oktober 2006 startte de groep met opnames voor het eerste Stooges-album sinds dertig jaar. Het album verscheen in maart 2007 met de titel The weirdness. Het volgende album, Ready to die, verscheen in 2013. In 2016 zei gitarist James Williamson dat The Stooges geen toekomst meer had. In 2016 verscheen in samenwerking met Josh Homme het soloalbum Post pop depression. Volgens Pop zou dit waarschijnlijk zijn laatste album worden. In 2018 verscheen echter de EP “Tea-time Dub Encounters”, in samenwerking met Underworld, met 4 tracks.

Voetnoot