Spotify

Spotify.

Spotify is een dienst van het Zweedse bedrijf Spotify Technology S.A.. Er wordt muziek aangeboden in de vorm van streaming media via het internet. Om opbrengsten te genereren wordt de muziekstream met reclame afgewisseld. Tegen betaling is dit afkoopbaar. Gebruikers kunnen uit een database van miljoenen nummers bepalen welke muziek ze willen beluisteren. De dienst wordt gezien als alternatief voor iTunes.

Spotify is in april 2006 door Daniel Ek en Martin Lorentzon opgericht. De naam is ontstaan uit de twee woorden spot en identify. Hiermee wil het bedrijf zeggen dat je een nummer dat je allang vergeten was, spot, identificeert. Dan kun je weer van dat ene nummer genieten. Hun motto toen ze begonnen was dat iedereen straks alle nummers kan beluisteren. Het bedrijf heeft ruim 1.600 werknemers. De applicatie is sinds 18 mei 2010 in Nederland beschikbaar en sinds 16 november 2011 ook in België.

Op 3 april 2018 kregen de aandelen van Technology S.A. via een direct listing een beursnotering op de New York Stock Exchange. De eerste koers was US$ 165,90 waarmee het bedrijf een totale marktwaarde had van bijna US$ 30 miljard. Spotify nam in februari 2019 Gimlet Media en Anchor over. De overname van Gimlet, de uitgever van een reeks podcasts, koste zo’n 230 miljoen dollar. Via het platform Anchor konden podcastmakers hun producties makkelijk bewerken en verspreiden. Bij de overname sprak Spotify de verwachting uit dat in de toekomst meer dan 20 procent van waar naar geluisterd wordt bestaat uit andere content dan muziek.

Voetnoot