The Who – Baba O’Riley (1978)

Baba O’Riley in Shepperton Studios, 1978.

Meher Baba is een Indiase geestelijke van Iraanse afkomst die tegen zijn volgelingen zei dat hij de avatara, een incarnatie van God zou zijn. Hoewel hij vanaf 1925 tot zijn dood in 1969 geen woord zei, is zijn ‘leer’ toch over de hele wereld verspreid geraakt. Pete Townshend, de schrijver van The Who, was zo gefascineerd door de filosofie van de man, dat hij hem betrok in een van zijn nummers. Hij was namelijk van plan een willekeurig iemand uit het publiek te kiezen en zijn gegevens in een synthesizer te verwerken. Het werd Meher Baba, van wie hij de biologische gegevens invoerde. In de achtergrondmuziek van het nummer ‘leeft’ Meher Baba dus eigenlijk nog voort.

The Who.
The Who.

The Who is een Engelse rockband uit de jaren zestig en zeventig en werd opgericht in 1964 in Londen, Engeland. De band groeide uit tot een van de bekendste rock-‘n-rollbands ter wereld, die in de hoogtijdagen bestond uit zanger Roger Daltrey, gitarist Pete Townshend, bassist John Entwistle en drummer Keith Moon. The Who is met uitzondering van de periodes tussen 1983 en 1988 en tussen 1990 en 1995 vrijwel continu op tournee geweest. Wijzigingen in de samenstelling kwamen na het overlijden van Keith Moon in 1978 (die achtereenvolgens vervangen werd door Kenney Jones, Simon Phillips en Zak Starkey) en na de dood van John Entwistle in 2002 (waarvoor Pino Palladino sindsdien de honneurs waarneemt). Eind oktober 2006 maakte The Who een comeback, met hun album Endless Wire. Het is het elfde studioalbum dat de band uitbracht, maar het eerste sinds It’s Hard uit 1982.

The Who is vooral bekend geworden als rockpioniers; uitvinders van de powerchords en Townshends rockopera Tommy. De vroege mod-albums van de band – met korte, soms agressieve nummers erop – zijn goede voorbeelden van hoe The Who eruitzag: Pete Townshend met zijn leidende powerchords; Keith Moon met zijn explosieve drumwerk; John Entwistle met zijn basloopjes en Roger Daltrey met zijn krachtige stem en rondvliegende microfoon. Deze albums zijn van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de hardrock en de powerpop, terwijl de luidruchtige en agressieve concerten de weg vrijmaakten voor de komst van punkrock- en heavymetalbands, die op deze manier door The Who geïnspireerd werden.

Voetnoot