Tom Petty – Refugee (2003)

Refugee is een nummer van de Amerikaanse band Tom Petty and the Heartbreakers. Het nummer verscheen op hun album Damn the Torpedoes uit 1979. Op 11 januari 1980 werd het nummer uitgebracht als de tweede single van het album.

Het nummer is geschreven door zanger Tom Petty en gitarist Mike Campbell en is geproduceerd door Jimmy Iovine en Petty. Campbell vertelde dat het een van de eerste nummers is die hij ooit heeft geschreven, en herinnerde zich: 

Ik schreef de muziek en gaf het aan Tom [Petty] en hij schreef er een tekst bij, en toen hij het deed vond hij een manier waarop het refrein hoger klinkt zonder dat de akkoorden werden veranderd.” 

Dat was een moeilijk nummer om te maken. Het was een viersporenband dat ik thuis maakte. Hij [Petty] schreef over de muziek zoals het was, zonder veranderingen, maar het duurde eeuwen om het op te nemen. We vonden het moeilijk om het juiste gevoel te krijgen. We moeten het zeker 100 keer hebben opgenomen. Ik weet nog dat ik zo gefrusteerd was dat ik op een dag – volgens mij is dat de enige keer dat ik dat ooit deed – de studio uitliep en twee dagen de stad uit ging. Ik kon de druk niet meer aan, maar toen kwam ik terug en toen we hergroepeerden, konden we het toch op de tape krijgen.”

Tom Petty werd in 1950 geboren in Gainesville in de staat Florida. Op zijn zeventiende ging hij van school om zich aan te sluiten bij de band Mudcrutch. In deze band zaten ook de latere Heartbreakers-leden Mike Campbell (gitaar) en Benmont Tench (keyboard). Begin jaren zeventig ging de band weer uit elkaar, vlak nadat de groep een contract was aangeboden door Shelter Records.

Tom Petty & The Heartbreakers
Tom Petty & The Heartbreakers

Tom Petty trok hierna enige tijd van de ene band naar de andere, tot hij zich in 1975 weer aansloot bij Tench en Campbell, die inmiddels een samenwerking waren aangegaan met Ron Blair (basgitaar) en Stan Lynch (drums). Het vijftal noemde zichzelf The Heartbreakers. In 1976 kwam het album Tom Petty & the Heartbreakers uit. Het album deed weinig in de Verenigde Staten, maar was in het Verenigd Koninkrijk een groot succes, mede doordat de band daar op tournee ging als openingsact voor Nils Lofgren. Na het Britse succes sloeg het album ook in Amerika aan. You’re Gonna Get It, het tweede album uit 1978, was de eerste grote hit in hun thuisland.

Voetnoot