AaBe fabriek

AaBe fabriek.

Pieter van den Bergh en zijn vrouw Rijka Krabbendam begonnen in 1853 samen een wollenstoffenfabriek genaamd ‘Van den Bergh Krabbendam’. Dit werd later afgekort tot BeKa. Één van hun zonen, Ferdinand Adolf Leonard van den Bergh splitste zich van BeKa af en begon in 1929 het bedrijf AaBe.

AaBe logo
AaBe logo

In de periode 1956-1969 is Gijsbert (Gijs) Leonard van den Bergh de eigenaar. Hij is de zoon van F.A.L. van den Bergh en sinds 1935 werkzaam in het bedrijf.

Het zaken van de AaBe liepen jarenlang goed. De fabriek kwam voor het eerst in de problemen in 1974. Er kwam toen een hoop concurrentie vanuit lagelonenlanden. Veel textielfabrieken in Tilburg sloten in die periode hun deuren. De Nederlandse staat neemt de fabriek over en bracht het onder in het conglomeraat Sigmacon.

Maar in 1975 verkoopt Gijsbert L. van den Bergh zijn bedrijf aan de NEHEM.

1954 Ferdinand Adolf Leonard (F.A.L.) van den Berg en Gijsbert Leonard van den Bergh.
Vader Ferdinand Adolf Leonard (F.A.L.) van den Berg (1879-1956) en zoon Gijsbert Leonard van den Bergh (1916-2003). Op de achtergrond de Aabe fabriek. Het schilderij werd gemaakt naar aanleiding van de viering van het 25-jarig bestaan van de Aabe-fabrieken. Bovendien was dat het jaar waarin Adolf van den Bergh zijn 75e verjaardag vierde. Om het schilderij door Willink te laten maken was geld ingezameld door 1250 medewerkers. Het schilderij heeft tot het overlijden van Adolf van den Bergh op Zonnewende gehangen. Dubbelportret van Carel Willink.

Reorganisaties

Er volgden tal van reorganisaties bij Sigmacon en in 1982 werd het bedrijf failliet verklaard. Dankzij de hulp van veel beleggers kon de fabriek een doorstart maken onder de naam AaBe Holland BV. Dit duurde niet heel lang, want door de opkomst van het dekbed nam de vraag naar dekens af. AaBe Holland BV had toen het het plan om zich op de vliegtuigindustrie te gaan richten. De uitvoering van dit idee liet te wensen oevr. In 1990 kwam er een crisis in de vliegtuigindustrie en vijf jaar later was het bedrijf wéér failliet.

Het bedrijf ging door als AaBe Textiles en richtte zich uitsluitend nog op vliegtuigbekleding. Dit ging goed tot de aanslag op de Twin Towers in 2001 waardoor de vraag afnam. De kredietcrisis gaf het laatste duwtje de afgrond in. In 2008 werden de deuren definitief gesloten.

Directeur Jan Willem Bloemen zag toch nog potentie en begon AaBe Textiles Trading. Zijn kantoor staat nog steeds in Tilburg, maar de wollen dekens worden tegenwoordig geproduceerd in Frankrijk. Er moest wel iets met de fabriek gebeuren. Na jarenlange leegstand werd het pand omgebouwd tot winkelcentrum en in 2017 in gebruik genomen.