Voetbalterrein Koningshoeven

Voetbalterrein Koningshoeven. 

In 1896 werd de Footballclub Tilburgia opgericht en in 1898 werd die naam veranderd in Tilburgsche FC Willem II. In de beginjaren was het een club voor de Tilburgse elite en die traditie zorgde voor een nogal gespannen verhouding met ‘gewonere’ clubs als TSV NOAD en TSV LONGA.

Na een zwervend bestaan van tien jaar vindt Willem II in 1906 voor het eerst een eigen voetbalterrein aan de Koningshoeven. Het terrein behoort tot het grondbezit van de familie Van den Bergh, die ook al in 1904 voor het rood-wit-blauwe shirt zorgt: een restpartij van de nog altijd bestaande Enschedese Footballclub “Prinses Wilhelmina”. 

Kaart voetbalterrein Koningshoeven.
Kaart voetbalterrein Koningshoeven.

De weg naar het terrein aan de Koningshoeven wordt ‘Voetbalweg’ genoemd. De weg is onverhard en verandert vaak in een modderpoel.

Door de aanleg van het Wilhelminakanaal moet Willem II in 1924 het voetbalveld en de tribune afstaan en verhuisde de vereniging naar het gemeentelijk sportpark.

1903 Opening voetbalterrein aan de Koningshoeven (Willem II).
1903 Opening voetbalterrein aan de Koningshoeven (Willem II).

Willem II

Willem II is een Nederlandse profvoetbalclub uit Tilburg, opgericht in 1896. De clubkleuren zijn rood, wit en blauw. De thuiswedstrijden van de ’tricolores’ worden sinds 1995 gespeeld in het Koning Willem II Stadion aan de Goirleseweg in Tilburg.

Op 12 augustus 1896 werd in Tilburg voetbalclub Tilburgia opgericht door Marten Evert van Kuiken. Lange tijd werd gedacht dat de club was opgericht door Gerard de Ruiter, stagiair bij de NS-hoofdwerkplaats in Tilburg. Het verhaal ging dat hij van voetbal hield, maar Brabant nog niet erg bekend was met deze sport, en hij daarom een groep van twaalf mannen bij elkaar zocht. Zij zouden de nieuwe voetbalclub Tilburgia hebben gevormd. Dit verhaal blijkt dus onjuist te zijn. In 1898 wordt de naam Tilburgia gewijzigd in Willem II, naar de voormalige koning Willem II, die zijn militair hoofdkwartier had gevestigd in Tilburg en die ook in de stad overleed.

Kampioenschap

Hoewel er in de eerste jaren vooral sprake was van een gezelligheidsvereniging, was Willem II aangesloten bij de Brabantse Voetbalbond. In 1904 wordt Willem II kampioen van Brabant met als een van de sterspelers Constant Cremer, de eerste zwarte voetballer op de Nederlandse velden. Datzelfde jaar treedt de club toe tot de Nederlandse voetbalbond, de voorloper van de KNVB. Er was echter nog geen landelijke competitie. Het zuiden telde in de beginjaren van de voetbalbond niet echt mee. In 1916 bracht Willem II daar verandering in door het landskampioenschap te winnen. Het elftal bestond toen uit: Walter van den Bergh, Harrie van Gerwen, Louis Marsé, Pim Versluys, Harry Mommers, Louis Schollaert, Harrie van Asten, Jos van Son, Toon van Son, Tinus van Beurden, Jef Briaire.

Tweede Wereldoorlog

In 1944 won Willem II voor het eerst de KNVB Beker. In de meest doelpuntrijke bekerfinale ooit werd Groene Ster met 9-2 verslagen. Tijdens de oorlog was het stadion van Willem II voor een groot deel ontdaan van zijn hout dat als brandhout werd gebruikt. In eerste instantie wilde men de accommodatie volledig opknappen. Later ging men over op de bouw van een geheel nieuw stadion. Wat nogal gewaagd was, want net na de oorlog waren bouwmaterialen zeer schaars. En de kosten van het stadion, ruim één miljoen gulden, logen er ook niet om. In 1947 ging de eerste spade de grond in en in begin 1948 was het grasveld klaar om bespeeld te worden. In de jaren daarna werd nog een aantal aanpassingen aan het stadion gedaan.

In 1952 werd Willem II voor de tweede keer in het bestaan landskampioen. Het toenmalige Willem II stadion kreeg in 1953 een nieuwe overdekte hoofdtribune.

Voetnoot