Interpolis Stadstuin (Interpolistuin)

Interpolis stadstuin

Interpolis Stadstuin. Bericht in wijkblad Armhoefse Akkers juni 2023
Interpolis Stadstuin. Bericht in wijkblad Armhoefse Akkers juni 2023

Interpolis

Interpolis is in 1969 ontstaan uit een fusie van levensverzekeringsmaatschappij BTL en vier onderlinge schadeverzekeringsmaatschappijen: ABTB uit Arnhem, LLTB te Roermond, LTB in Leiden en NCB in Tilburg (onderdelen van de gewestelijke standsorganisaties van de Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond, KNBTB). In 1969 richtte het bedrijf ook samen met de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank – een voorganger van de Rabobank – de financieringsmaatschappij De Lage Landen op. Deze organisatie is vandaag nog altijd onderdeel van de Rabobank.

Hierna volgden drie fusies; met Hagelunie (1972), De Twaalf Gewesten (1985) en Sterpolis (1993). In 1990 werden fusies tussen banken en verzekeraars mogelijk waarna Rabobank bijna alle aandelen verwierf. De standsorganisaties, verenigd in de KNBTB, hielden tot 2000 zeggenschap. Na de fusie met Commit Arbo (2000) en overname van Relan (2001) richt Interpolis zich, behalve op verzekeren, ook op het aanbieden van toekomstvoorzieningen en werknemersinzetbaarheid.

In 2005 fuseerde Interpolis met Achmea. De Rabobank ruilde Interpolis in tegen 37% van de aandelen, thans 29%. Met de fusie behoort het bedrijf tot de grootste verzekeringsgroep van Nederland.

Achmea

Achmea Holding BV is een van de grootste financiële dienstverleners van Nederland. Het conglomeraat is de grootste verzekeraar van Nederland, als wordt gekeken naar in Nederland behaalde premieomzet. Achmea is het moederbedrijf van een aantal Nederlandse verzekeringsmerken, zoals Centraal Beheer, Interpolis, De Friesland Zorgverzekeraar, FBTO, Zilveren Kruis en Avéro Achmea.

Achmea is niet met aandelen aan de beurs genoteerd en heeft een coöperatieve achtergrond. Bijna twee derde van de aandelen van Achmea (66%) is in handen van de Vereniging Achmea. Dat is een vereniging van klanten van Achmea en een platform voor collectieve belangenbehartiging van klantleden. Rabobank houdt nog 31% van de aandelen. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een verzekering of pensioen van Achmea.

Achmea is naast Nederland in vijf Europese landen actief. De belangrijkste activiteit van Achmea is, ook in het buitenland, verzekeren. Er werken ongeveer 13.300 FTE bij Achmea in Nederland.

Interpolistuin
Interpolistuin

Aanleg warmte-/koudeopslag

Interpolis Stadstuin bewonersbrief februari 2024
Interpolis Stadstuin bewonersbrief februari 2024

Voetnoot