Johann Sebastian Bach – Jesus bleibet meine Freude (BWV 147) (1723)

Bach – Jesus bleibet meine Freude (BWV 147) (1723). Johann Sebastian Bach (Eisenach, 21 maart 1685 – Leipzig, 28 juli 1750) was een Duits componist van barokmuziek, organist, klavecinist, violist, muziekpedagoog en dirigent. Hij wordt door de meeste muziekwetenschappers beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek, vanwege de inventiviteit waarmee hij melodie, harmonie en ritme, maar ook diverse muziekstijlen uit zijn tijd en dansvormen combineerde, wat vele componisten na hem inspireerde en wat zij ook trachtten te evenaren.

Johann Sebastian Bach
Johann Sebastian Bach
  • ‘Jesus bleibet meine Freude’ uit de cantate ‘Herz und Mund und Tat und Leben’ (BWV 147)
  • Zang: Voces8
  • Hobo: Nick Deutsch
  • Orgel: Alexander Hamilton

Velen zullen Johann Sebastian Bach de grootste componist aller tijden noemen. Maar deze status kreeg hij pas echt in de negentiende eeuw, toen zijn muziek werd herontdekt. In zijn eigen tijd stond Bach vooral bekend als virtuoos organist en was hij altijd in dienst van de adel of de kerk.

Al vroeg in zijn leven kwam Johann Sebastian Bach in aanraking met muziek door zijn muzikale ouders. Maria Elisabeth Lämmerhirt kwam uit een muzikale familie en Johann Ambrosius Bach was de stadsmusicus van Eisenach. Van hem heeft Bach waarschijnlijk viool leren spelen. Ook schijnt Bach een bijzondere stem te hebben gehad, die hem op 14-jarige leeftijd een studiebeurs bezorgde voor de Michaelisschule in Lüneburg. Tijdens zijn schooltijd op dit gymnasium bekwaamde Bach zich in het spelen van orgel met George Böhm (1661-1733) als leraar, en schreef hij ook al zijn eerste orgelcomposities. Het was duidelijk dat hij de muzikale genen van zijn ouders had geërfd – die hij later ook weer zou doorgeven aan zijn eigen kinderen.

Zijn ouders zouden dat echter allemaal niet meer meemaken: Bach werd op negenjarige leeftijd al wees. Daarom nam zijn oudere broer Johann Christoph hem in huis totdat hij naar de Michaelisschule vertrok. In die jaren stimuleerde Johann Christoph het muzikale talent van zijn broertje door hem orgel en andere toetsinstrumenten te leren spelen.

Voetnoot