Felix Mendelssohn Bartholdy – Symphony No. 4 “Italiaanse” (1833)

Mendelssohn – Symphony No. 4 “Italiaanse” (1833). Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy (Hamburg, 3 februari 1809 – Leipzig, 4 november 1847), geboren en bekend als Felix Mendelssohn, was een Duits componist, dirigent, organist en pianist van de vroege romantiek. Mendelssohns composities bestaan onder andere uit symfonieën, concerto’s, piano-, orgel- en kamermuziek. Zijn bekendste werken bestaan onder andere uit de ouverture en de toneelmuziek voor Ein Sommernachtstraum, de Italiaanse symfonie, de Schotse symfonie, het oratorium Paulus, de ouverture Die Hebriden, het rijpe vioolconcert en het strijkoctet. De melodie van het kerstlied Hoor de eng’len zingen d’eer is tevens door hem geschreven. Mendelssohns Lieder ohne Worte is zijn bekendste serie pianostukken.

Mendelssohn.
Mendelssohn.

Felix Mendelssohn Bartholdy: Symphony No. 4 “Italian”

Concertgebouworkest, Gustavo Gimeno

Concertgebouw, Amsterdam, 19 juni 2021

Mede door zijn moeder gestimuleerd, verbleef Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) regelmatig in het buitenland. Dit vooral om aan verschillende culturen te proeven en de talen te leren. Later zou hij op eigen houtje Italië en Schotland bezoeken. Deze twee landen inspireerden hem tot het schrijven van twee symfonieën: De Italiaanse- en de Schotse symfonie. Op zijn reizen de beginjaren dertig zou de componist kennismaken met verschillende grootheden uit de muziek. Zo ontmoette hij Berlioz in Italië en Liszt en Chopin in Parijs. Vanzelfsprekend werden er muzikale ideeën uitgewisseld. De componist waar hij zich nauw aan verbonden voelde was Robert Schumann.

De inspiratiebron voor Mendelssohns Vierde symfonie was een verblijf in Italië. Hij genoot van Venetië, Rome, Florence en Napels, vooral van de kunstschatten. De Italiaanse muziek kon hem echter maar weinig bekoren. In een brief aan een vriend schreef hij: ‘Ik heb nog geen noot gehoord die de moeite waard was…´

Mendelssohns Italiaanse symfonie kan beschouwd worden als een ansichtkaart uit Italië en geldt als zijn meest gewaardeerde symfonie. Het werk ontstond in 1833, maar werd pas na Mendelssohns dood uitgegeven. De vrolijkheid van het werk, geeft de zorgeloze en zonnige reis weer die de componist in 1830 ondernam.

Voetnoot