Gaetano Donizetti – Anna Bolena (1830)

  • Opera ‘Anna Bolena’ van Gaetano Donizetti (1797-1848).
  • Gecomponeerd in Milaan in 1830.

Anna Bolena gaat over het leven van Anne Boleyn, de moeder van koningin Elisabeth I. Zij is de tweede vrouw van Hendrik VIII en wordt door hem aan de kant geschoven voor zijn nieuwe minnares Jane Seymour. Het is een opera over macht, passie, eer en kwetsbaarheid met dodelijke gevolgen en dat alles in een woelig tijdperk.

  • Weense Staatsopera o.l.v. Evelino Pido.
  • Solisten Anna Netrebko en Ekina Garanca.
  • Nederlandse ondertiteling.
  • Playlist met de complete opera (29 fragmenten in nieuw YouTube scherm).
Hendrik VIII (1491-1547) en Anna Boleyn (1501-1536).
Hendrik VIII (1491-1547) en Anna Boleyn (1501-1536).

Maatschappelijk ging het goed met Donizetti. Hij had functies in Napels op bestuurlijk vlak en als docent harmonieleer. Rossini nodigde hem uit voor een productie in het Theatre Italien te Parijs. Daar raakte hij overigens in botsing op persoonlijk vlak met Vincenzo Bellini, die daar met zijn I Puritani veel succes scoorde. Qua mens waren deze mannen elkaars tegengestelde: Bellini reviseerde bijvoorbeeld zijn werken zeer vaak; Donizetti reviseerde eigenlijk nooit en schreef snel.

In 1835, terug in Napels, koos hij voor “Lucia di Lammermoor” als script. Waarschijnlijk vertaalde de librettist Salvatore Cammarano (uit tijdnood) niet de roman van Scott maar een van de Franse toneelversies tot een libretto. Donizetti zette -gezien opnieuw de tijdnood- elk vers geschreven vel van het libretto direct op muziek. Het verhaal wil dat Donizetti de laatste akte zelf zou hebben herschreven. De première (met zeer goede solisten) was een fabuleus succes in september 1835. Hierna schreef hij nog enkele kleinere opera’s die geen repertoire hebben gehouden, alsmede twee in Italië erg succesvolle kluchten (eenakters) Il Campanello en Betly waarvan hij zelf het libretto schreef.

Uiteindelijk werden dit jaren van diepe triestheid. Er waren veel cholera-epidemieën; mensen overleden, operahuizen sloten. Op 1 juni 1828 was Donizetti in Rome getrouwd met Virginia Vaselli, een zuster van zijn beste vriend “Toto” Vaselli. Zij kregen 3 kinderen die evenwel allen vlak na of voor de geboorte zijn overleden. Een diepe crisis volgde toen hij ook zijn jonge vrouw verloor in haar derde kraambed (juli 1837).

Voetnoot