Southside Johnny & The Asbury Jukes

Southside Johnny (SSJ), geboren John Lyon (Ocean Grove, op 4 december 1948) is een Amerikaans singer-songwriter. Hij is vooral bekend als frontman van Southside Johnny & the Asbury Jukes. Hij wordt de peetvader van de Jersey Shore sound genoemd, een mengeling van oude pre-Beatles rock-‘n-roll met pre-Motown rhythm-and-blues. Hij maakt deel uit van de groep muzikanten rondom Bruce Springsteen en Little Steven.

Southside Johnny & The Asbury Jukes.
Southside Johnny & The Asbury Jukes.

Southside Johnny and the Asbury Jukes is een Amerikaanse muziekgroep uit de Jersey Shore onder leiding van Southside Johnny. Ze nemen sinds 1976 albums op en zijn nauw verbonden met Bruce Springsteen & The E Street Band. Ze hebben verschillende Springsteen-nummers opgenomen of uitgevoerd, waaronder “The Fever” en “Fade Away”. Springsteen heeft ook talloze keren met de band opgetreden en was in 1991 te gast op hun Better Days-album. Tijdens de beginjaren van de band trad Steven Van Zandt op als co-leider, gitarist, songwriter, arrangeur en producer van de band, terwijl andere E Streeters, waaronder Clarence Clemons, Max Weinberg, Garry Tallent, Ernest Carter, Patti Scialfa en Soozie Tyrell allemaal hebben opgetreden, getourd of opgenomen met de Jukes. 

De blazerssectie van de band – de Miami Horns – heeft ook getoerd en opgenomen met Springsteen. Meer dan honderd muzikanten kunnen beweren lid te zijn geweest van de Asbury Jukes, waaronder Jon Bon Jovi die in 1990 als speciale gast met de band toerde. Bon Jovi heeft de band ook aangehaald als een invloed en Jukes’ Bobby Bandiera en Jeff Kazee hebben ook getourd met Bon Jovi. Andere opmerkelijke bandleden zijn onder meer Mark Pender en Richie “La Bamba” Rosenberg die regelmatig hebben gespeeld met de Max Weinberg 7 op zowel Late Night with Conan O’Brien als The Tonight Show met Conan O’Brien.

Voetnoot