Armhoefse Akkers 1900-1919

1900 Armhoefse Akkers.

Kaart Armhoefse Akkers 1901.
Kaart Armhoefse Akkers 1901. Er is nog geen kanaal aangelegd en de spoorlijn volgt nog het oude tracé. De wijk Armhoefse Akkers bestaat nog niet. Van de Koningshoeven is alleen nog de bebouwde Hoevenseweg te zien, die vanaf de St. Josephstraat richting het trappistenklooster loopt.
1910 Armhoefse Akkers met spoorlijnen nog op het oude tracé.
1910 Armhoefse Akkers met spoorlijnen nog op het oude tracé.

Het nog grotendeels braakliggende terrein van de Armhoefse Akkers. De eerste woningen van de Jan van Beverwijckstraat en het tracé  van Ringbaan Oost wordt zichtbaar. 

1925 Armhoefse Akkers (foto).
1925 Armhoefse Akkers (foto). De nog onbebouwde Armhoefse Akkers omstreeks 1925. Hier zou onder andere het St. Elisabeth ziekenhuis worden gebouwd. Het huis met de versprongen ramen (linksboven) is Jan van Beverwijckstraat 53 (A 297). Foto is gemaakt vanaf de Gerard van Swietenstraat. Aan de linker kant zien we nog een deel van de Boerhavestraat. Het huis in aanbouw is Jan van Beverwijckstraat 51.
1925 Armhoefse Akkers en spoorbruggen (foto).
1925 Armhoefse Akkers en spoorbruggen (foto). Gezicht op de spoorbruggen over het Wilhelminakanaal met links daarvan (met de mouttoren) de voormalige bierbrouwerij De Kroon, gezien vanaf de Gerard van Swietenstraat omstreeks 1925. In het midden het tracé van de later aangelegde Ringbaan Oost. Het huizenblok helemaal links op de foto (met een kenmerkend smal en hoog gedeelte) is Ringbaan Oost 160 (vlak voor het viaduct, aan de overkant van Ringbaan Oost).

Armhoef is een Tilburgse wijk, gelegen in het stadsdeel Oud-Zuid. Armhoef is de meest noordelijke wijk van Oud-Zuid. Het gebied grenst aan de wijken Jeruzalem en Hoogvenne uit hetzelfde stadsdeel en aan Moerenburg, dat behoort tot Tilburg Oost. Kenmerkende gebouwen in de wijk zijn de Sacramentskerk, het nu voor huisvesting gebruikte Liduina-klooster en de Pelgrimhoeve. Opvallend aan de kerk is dat zij haar spits mist. Deze werd in 1992 gesloopt vanwege de slechte staat en daardoor het gevaar van losrakende onderdelen bij een zware storm. De wijk bevat een aantal kleine ondernemers maar heeft vooral een woonbestemming.

Voetnoot