Armhoefse Akkers 1920-1939

1920 Armhoefse Akkers.

1920, september, Armhoefse Akkers. Het latere ziekenhuisterrein gezien vanaf de Bosscheweg. Op de achtergrond in het midden de R.K. Begraafplaats.
1920, september, Armhoefse Akkers. Het latere ziekenhuisterrein gezien vanaf de Bosscheweg. Op de achtergrond in het midden de R.K. Begraafplaats.

De contouren van de nog aan te leggen Armhoefse Akkers zijn al zichtbaar op de kaart van de Gemeente Tilburg uit 1921. De Enthovensche weg en het Pelgrimspad (met ieder een aftakking) staan nog op deze kaart. De aftakkingen en de Oisterwijksebaan komen samen bij de zwaaikom van het Wilhelminakanaal en de Piushaven in de buurt van het bruggetje naar Moerenburg.

Kaart Armhoefse Akkers 1921.
Kaart Armhoefse Akkers 1921. De spoorlijn is verlegd en het Wilhelminakanaal en Piushaven zijn inmiddels aangelegd. De wijk Armhoefse Akkers en de Ringbaan-Oost zijn gepland (stippellijnen). De wijk strekt zich uit van het Wilhelminakanaal tot de Prof. Dondersstraat. Het Pelgrimspad en de Enthovenseweg staan ook op deze kaart aangegeven.
1929 Armhoefse Akkers.
1929 Armhoefse Akkers. Ontwerp van het tussen Ringbaan Oost en het Wilhelminakanaal gelegen deel van de Armhoefse Akkers ui 1929. het ontwerp toont een variatie aan bredere en smallere straten met grotere en kleinere woningen. Aan Ringbaan Oost bevindt zich de kerk, met daarachter een kloostercomplex. Kerk en klooster zouden gelijktijdig met de woonhuizen worden gebouwd en daarmee een harmonieus geheel vormen.

Armhoef is een Tilburgse wijk, gelegen in het stadsdeel Oud-Zuid. Armhoef is de meest noordelijke wijk van Oud-Zuid. Het gebied grenst aan de wijken Jeruzalem en Hoogvenne uit hetzelfde stadsdeel en aan Moerenburg, dat behoort tot Tilburg Oost. Kenmerkende gebouwen in de wijk zijn de Sacramentskerk, het nu voor huisvesting gebruikte Liduina-klooster en de Pelgrimhoeve. Opvallend aan de kerk is dat zij haar spits mist. Deze werd in 1992 gesloopt vanwege de slechte staat en daardoor het gevaar van losrakende onderdelen bij een zware storm. De wijk bevat een aantal kleine ondernemers maar heeft vooral een woonbestemming.

Voetnoot