Logo funkystuff.org

Logo van funkystuff.org van Bert en Judith van der Waal van Dijk uit Tilburg.

Elk bedrijf heeft een logo, zonder heb je niet snel een herkenningspunt als bedrijf of organisatie. Een logo kan een grafisch symbool zijn of een bestaan uit een tekst die op een bepaalde manier is opgemaakt. Een combinatie van zo’n symbool en tekst is ook mogelijk.

Als een het alleen uit een tekst bestaat die op een bepaald manier is opgemaakt noemen we dat een woordmerk. We noemen een logo een beeldmerk als het bestaat uit een embleem, afbeelding, letter, merk, zegel, monogram of mascotte. Een beeldmerk is dus makkelijker te herkennen als je er snel overheen kijkt en blijft langer hangen. Een beeldmerk en een woordmerk kan je ook combineren.

Het heeft een bepaald karakter die je maakt door je kleurgebruik, witruimtes, vormen en typografische keuzes. Het beeldmerk moet vaak het woordmerk versterken en kan dus ook overeenkomen. Bijvoorbeeld het merk Apple heeft als beeldmerk een appel. Echter hoeft dit niet altijd. De NOS, bijvoorbeeld, heeft een beeld dat je niet meteen kan zien dat het een omroep is.

www.funkystuff.org
www.funkystuff.org
funkystuff site icon 517x512.
funkystuff site icon 517x512.
funkystuff.org
funkystuff.org

Een beeldmerk kan bestaan uit embleem, afbeedling, letter, merk, zegel, monogram of mascotte. Een voorbeeld van een monogram is het logo van de Albert Heijn, deze letters zijn in elkaar gevlochten. Voetbalclubs daarin tegen hebben vaak een embleem als beeldmerk terwijl de Douwe Egberts weer een zegel heeft als beeldmerk. En een mascotte zien we bij de ING en Lacoste.

Ook kan een logo bestaan uit een vignet. Een vignet is vaak abstract beeld, dat betekend dat er niet echt een beeld in zit dat je snel herkend. Na dat je het bedrijf of de organisatie kent of herkent koppel je het logo aan het bedrijf. Adidas heeft dat met hun drie strepen. Wat erg belangrijk is bij deze vignetten zijn het kleurgebruik, lettertypes en de vormen.

Voetnoot

  • Meer: 
  • Bronnen: funkystuff.org
  • Uitgaand: NOS
  • Zoekwoorden: Beeldmerk, herkenning, opmaak, lay-out