QR code funkystuff.org

QR code voor funkystuff.org.

.

.

De QR code bestaat al sinds 1994 maar is pas sinds een paar jaar erg populair op flyers, posters en ander drukwerk. Echter is het voor veel mensen nog niet helemaal duidelijk wat een code is, wat je met een code kunt en hoe je hier goed gebruik van kan maken. In deze blogpost wordt er antwoord gegeven op al deze vragen.

  • Een QR code is niets anders dan een geavanceerde barcode. QR code staat voor ‘Quick Response’ code. Het grote verschil tussen een normale barcode en een QR code is dat bij het aanmaken van een code de gebruiker een keuze kan maken wat er moet gebeuren zodra de code gescand wordt. Daarbij kan er in een code veel meer informatie opgeslagen worden dan een traditionele barcode. Een code is dus echt gericht op marketingdoeleinden. Een code is gratis en kan door iedereen aangevraagd worden.
  • Daarnaast kan een code ook gebruikt worden voor een direct link naar video’s, Social Media accounts zoals X, Facebook, Linkedin, Instagram en FourSquare, maar ook voor een direct link naar App Store download, iTunes Link, Dropbox Link, Skype-account of Paypal Kooplink.
  • Iedereen met een smartphone of een tablet kan een programma downloaden waarmee ze een code kunnen scannen. Deze programma’s worden readers genoemd. Vele van deze programma’s zijn gratis en kunnen gemakkelijk gedownload worden. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is de camera van de smartphone of tablet te richten op de code om deze te scannen. Voor sommige mogelijkheden van de code is een actieve internetverbinding vereist.
  • De techniek achter een code is erg ingewikkeld. De drie blokken in de hoeken laat de code scanner duidelijk weten dat het gaat om een code en geeft ook de dimensies (breedte en hoogte) aan van de code, zodat de scanner weet welk gedeelte gelezen/gescand moet worden. Rondom deze drie blokken word informatiegegeven over hoe groot het formaat is. (zie gedetailleerde informatie over format) Naast nog wat extra positiepunten word de rest van de code gebruikt voor de informatie.
  • De hoeveelheid blokjes is afhankelijk van de hoeveelheid informatie die opgeslagen wordt in de code. NAW-gegevens hebben bijvoorbeeld veel meer blokjes nodig dan een URL. Daarnaast heeft de hoeveelheid blokjes ook invloed op de minimale grootte van de code. Hoe meer informatie er wordt opgeslagen des te groter de code moet worden weergegeven om goed gescand te kunnen worden.
  • Maar natuurlijk heeft de afstand waarop gescand moet worden ook invloed op de minimale grootte van een code.
  • Ervaring heeft ons geleerd dat een code op bijvoorbeeld een visitekaartje, flyer of folder minimaal 2 cm breed en hoog moet zijn. De scanafstand is een stuk kleiner waardoor de code kleiner kan blijven. Echter indien er veel informatie wordt opgeslagen in de code testen wij altijd even door een printje te maken. Soms kan 3cm of zelf 4cm wenselijk zijn.
  • Let ook op het contrast van een code. De camera waarmee u de code scant registreert de vormen op basis van contrast. Dus alle donkere delen of een witte achtergrond vallen dus op in de scanner. Het is daarom enorm van belang dat u de code zo donker mogelijk zodat het scannen gemakkelijker gaat. De kans bestaat dat bij lichte code, zoals grijs, het scannen minder goed gaat. Ook een witte code op een donkere achtergrond kan door sommige camera’s niet goed gescand worden. Vaak kun je dan dit compenseren met de grootte van de Code. In principe kunt u uw code in elke kleur toepassen.

Voetnoot