Sitemap XML funkystuff.org

Sitemap XML’s

Aanmelden van funkystuff.org bij zoekmachines

Een sitemap is een lijst van alle pagina’s op uw website welke een zoekmachine kan gebruiken om uw website te crawlen. Dit is vaak in een gestandaardiseerde opmaak (XML). Dit helpt zoekmachines de structuur van een website te bepalen. Bovendien is dit een goede manier voor zoekmachines om nieuwe pagina’s te ontdekken.

Hoe Google of Bing precies werken weten we eigenlijk niet. Dit is een zorgvuldig bewaard geheim, het hoofdproduct van deze grote bedrijven en daardoor intellectueel eigendom.

Het is echter wel in het belang van de zoekmachines dat websites die relevante inhoud en informatie bieden voor hun zoekers goed gevonden worden. Ze hebben er dus baat bij websites te helpen bij het inrichten van hun pagina’s, zodat deze “zoekmachine” vriendelijk zijn, en publiceren hier regelmatig nieuwe informatie over.

Met robots bezoeken zoekmachines zoveel mogelijk websites en proberen te bepalen voor welke zoekopdrachten verschillende pagina’s relevant kunnen zijn. Ze letten hierbij op het onderwerp van een website, de teksten en andere content op de site, de acties die men kan uitvoeren en de algehele ervaring die de website een bezoeker levert.

Aan de hand van deze analyse bepalen ze voor welke zoekopdrachten de website relevant zou kunnen zijn. Een website met bijvoorbeeld veel tekst en video’s over lampen indraaien en andere doe-het-zelf tips zal eerder hoog komen te staan bij iemand die op zoek is naar informatie over thuis klussen.

Bert Judith Tilburg

Voetnoot