Oude Bosscheweg (nu Tivolistraat)

In 1822 werd er begonnen met de aanleg van de (Oude) Bosscheweg. Deze weg liep vanaf de (Korte) Heuvel in één rechte lijn over de huidige Tivolistraat en de latere (Nieuwe) Bosscheweg. De opening was in 1827. 

1910 Heuvel (Korte Heuvel).
1910. De (Korte) Heuvel was rond 1900 een onderdeel van de (Oude) Bosscheweg. Aan het eind van de weg zien we café Belle Vue. De weg liep naar links verder (over de latere Tivoli straat). Rechts van café Belle Vue zien we het begin van de Oisterwijksebaan (nu St. Josephstraat).
1905 Bosscheweg.
1905 Bosscheweg.
1910 Bosscheweg. Villa L. Swagemakers (Villa Tivoli).
1910 Bosscheweg. Villa L. Swagemakers (Villa Tivoli).
1915 Bosscheweg. Rechts Café Belle Vue.
1915 Bosscheweg. Rechts Café Belle Vue.
1925 Bosscheweg.
1925 Bosscheweg.
1930 Bosscheweg met Katholieke Leergangen en Villa Tivoli.
1930 Bosscheweg met Katholieke Leergangen en Villa Tivoli.
1935 Bosscheweg. Links het Conservatorium.
1935 Bosscheweg. Links het Conservatorium.
1954 Splitsing Bosscheweg en St. Josephstraat bij café Belle Vue. Gesloopt in 1955.
1954 Splitsing Bosscheweg en St. Josephstraat bij café Belle Vue. Gesloopt in 1955.
2022 Oude Bosscheweg (nu Tivolistraat).
2022 Oude Bosscheweg (nu Tivolistraat).

De straat loopt vanaf de Spoorlaan bij de Prof. Dondersstraat tot de Veemarktstraat.

Tivoli is een stad in Italië in het oosten van de provincie Rome, in de Sabijnse bergen, aan de Aniene. In de oudheid was Tivoli bekend onder de naam Tibur. De plaats was beroemd om zijn parken en watervallen. Vele Romeinen, waaronder keizer Hadrianus, hadden er hun buitenplaatsen.

In Tilburg lag aan het tegenwoordige Piusplein in 1827 de Herberg Tivoli, eigendom van Adriaan Donders (herbergier) en Hendrik Peter van der Velden (fabrikant). Bij de herberg was een lusttuin, plaisiertuin en zeepziederij (sinds 1828). Daarna werd omstreeks 1830 de uitspanning en zeepziederij verkocht aan de prins van Oranje, de latere koning Willem II. Op de kaart van J.F. Hutten uit 1835 ligt Tivoli aan de vroegere Bosscheweg (de huidige Tivolistraat). Herbergier Hendrik van den Hout bouwde een herberg en had daarbij een plaizierbosch. Eind vorige eeuw werd er aan een villa van de familie Swagemakers aan de Bosschweg de naam Tivoli gegeven. Sinds de jaren twintig was deze villa het hoofdgebouw van de R.K. Leergangen. Ze was tevens woonhuis van de bekende rector mgr. prof. dr.Th.J.A.J. Goossens. Tot 1964 was hier de zetel van de rectoraat en de onderwijsadministratie, tevens lesgebouw. In 1965 werd villa Tivoli afgebroken.

Heuvel

De Heuvel in Tilburg is het centrale plein van de stad Tilburg, gelegen midden in de binnenstad. De belangrijkste winkelstraat, de Heuvelstraat, komt uit op het Heuvelplein. Ook loopt er een belangrijke weg langs het plein: de Heuvelring. Aan de overkant van die weg bevindt zich de Korte Heuvel, een klein straatje met cafés. Dichtbij aan de Heuvelring ligt de Heuvelse kerk.

Al in het jaar 709 is er een vermelding van Tilburg. Het stuk beschrijft de acte die is opgesteld om een geschonken stuk land. Dat landgoed heette Tilliburg is.Vóór 1898 konden Tilburgers alleen op de Heuvel drinkwater halen. Dat was de enige plek waar de gemeente Tilburg sociale voorzieningen aanbracht, zoals een drinkwaterpomp. In 1898 werd de watertoren aan de Bredaseweg gebouwd. Een replica van de drinkwaterpomp is nu terug te vinden op de Oude Markt tegenover café Anvers. Deze replica staat er sinds 1985 en is door de gemeente Tilburg geschonken aan het bedrijf De Volt in verband met hun 75-jarige bestaan.

Op 27 oktober 1944 was voor Tilburg de Duitse bezetting afgelopen. De 15de Schotse Infanterie Divisie wist om 15:17 uur de Heuvel te bereiken. De tanks die de Heuvel opreden waren versierd met bloemen en slingers. Ook liep er een korps doedelzakspelers achter de groep aan.

In 1994 op 27 april sneuvelde de welbekende lindeboom waar de Heuvel bekend om was. Het gemeentebestuur wilde dit omdat de boom ziek was. Toen de boom gekapt was, bleek inderdaad dat de boom helemaal hol van binnen was. Uit de holle boom kwam een nieuwe linde tevoorschijn. Deze jonge linde werd elders opgekweekt, maar overleed uiteindelijk toch.