Katholieke en Algemene Begraafplaats

In de St. Josephstraat ter hoogte van de kruising met Ringbaan Oost waren twee begraafplaatsen. De Katholieke plaats is nog steeds in gebruik. De veel kleinere Algemene plaats lag naast de Katholieke plaats en is inmiddels geruimd. Katholieke en Algemene plaats. Tussen beide plaatsen liep een pad van de toenmalige Oisterwijksebaan over de Armhoefse Akkers naar de Bosscheweg, de Spoorweg en de Lovensestraat. Op de kaart Armhoefse Akkers 1920-1939 heet dit pad “Enthovenseweg”. St. Josephstraat 12. 

1873 R.K. Begraafplaats

  • Deze plaats werd in 1873 aangelegd en is een gemeentelijk monument.
  • In 1874 werd de parochie Heuvel opgericht. Tilburg had toen 22.000 inwoners met 4 parochies.
  • Door de industrialisatie groeide in de negentiende eeuw de bevolking van Tilburg en daardoor ontstond er behoefte aan meer plaatsen. Deze mochten uit het oogpunt van hygiëne niet meer in de bebouwde kom aangelegd worden en dus werd voor het kerkhof van de parochie Heuvel een plaats gevonden in wat toen nog het buitengebied was, aan de Hogen Dries (hoog braakliggend land).
  • De rechthoekige plaats is aan de voorzijde afgezet met nog gaaf hekwerk uit 1880. Dit hekwerk is beschermd evenals zestien graven. Het hek bestaat uit vier hekpalen van machinale baksteen met hardstenen afdekplaat en daartussen een gietijzeren hekwerk met pijlpuntmotieven tussen gietijzeren zuilen. Achter de entree ligt in het midden een breed pad met de ‘belangrijke’ graven en haaks daarop de graven in rijen. Karakteristiek voor deze begraafplaats zijn de grote rijk gedetailleerde graven van de fabrikanten en de kleine gebeeldhouwde kindergraven. Er bevinden zich ook enkele oorlogsgraven.

1875-1930 Algemene Begraafplaats

  • De (veel kleinere) algemene plaats bevond zich van 1813 tot 1875 aan de Lange Schijfstraat. In 1875 verkocht de gemeente Tilburg de grond van deze plaats aan de Hervormde Gemeente, die de plek tot 1930 gebruikte als protestantse plaats. De algemene plaats verhuisde daarop naar de toenmalige Oisterwijksebaan, rechts van de R.K. plaats St. Josephstraat en bleef daar tot 1930.
1873 R.K. Begraafplaats.
1873 R.K. Begraafplaats.
1873 R.K. Begraafplaats.
1873 R.K. Begraafplaats.
1873 R.K. Begraafplaats.
1873 R.K. Begraafplaats.
Voetnoot