Jan Ingenhouszpark

Het Jan Ingenhouszpark ligt ten oosten van de Boerhaavestraat tussen de Jan van Beverwijckstraat, Carré en het Jan Wierhof. Voorheen de locatie van het St. Elisabeth ziekenhuis.

  • 1985 Realisatie.
  • 2006 Herontwerp.

Het park ligt ten oosten van de Boerhaavestraat tussen de Jan van Beverwijckstraat, Carré en het Jan Wierhof. Voorheen de locatie van het St. Elisabeth ziekenhuis.

Joahannes Ingen-Housz werd geboren te Breda op 8 december 1730. Hij bezocht de Latijnse school te Breda en vanaf 1746 de universiteit van Leuven. In 1752 werd hij doctor medicinae en hij ging in 1754 te Leiden verder studeren in de chemie en experimentele natuurkunde. Na een studie te Parijs en Edinburgh vestigde hij zich in 1757 als arts te Breda. In 1765 vertrok hij naar Londen, waar hij bevriend raakte met de bekende arts William Hunter. Omdat hij zich had gespecialiseerd in kinderziekten en vooral de inenting tegen de pokken, werd hij door keizerin Maria Theresia van Oostenrijk benoemd tot keizerlijk lijfarts. Door zijn toedoen werd in de Oostenrijkse erflanden de inenting van regeringswege aanbevolen en bevorderd. Ook als natuurkundige en planten-fysioloog heeft hij zijn sporen verdiend. Met de Amerikaan Benjamin Franklin, die hij in Parijs ontmoette, experimenteerde hij met de bliksemafleider en op het gebied van de warmtegeleiding van metalen. Hij overleed te Bowood in Engeland op 7 september 1799.

Maart 2022 Jan Ingenhouszpark.
Maart 2022 Jan Ingenhouszpark.