Professor Dondersstraat

Professor Dondersstraat.

1927 Prof. Dondersstraat 10 en 12.
1927 Prof. Dondersstraat 10 en 12.
1927 Prof. Dondersstraat 68 en 70 (Rosegaerde).
1927 Prof. Dondersstraat 68 en 70 (Rosegaerde).
1930 Professor Dondersstraat 35-21.
1930 Professor Dondersstraat 35-21.

Professor Dondersstraat 20, Het Witte Huis (1929)

Professor Dondersstraat 20 – 20a. Architect: O. Triebel. Opdrachtgever: Lederfabriek Oisterwijk. Realisatie: 1929. Status: Rijksmonument.

Deze bijzonder ruime, modernistische villa staat in een lommerrijke wijk, die als representatieve woonbuurt is gebouwd rond het voormalig centraal gelegen Elizabeth Ziekenhuis. De villa is in navolging van de Nieuwe Zakelijkheid rond een betonskelet opgetrokken. Ook de witgepleisterde gevels, het platte dak en de stalen raamprofielen gelden als stijlkenmerken van deze vroeg twintigste-eeuwse stroming. De villa wordt ommuurd door een lage, witgepleisterde muur. Aan de Professor Dondersstraat is de gevel asymmetrisch opgebouwd met een verspringende rooilijn, nissen en een trap die naar een overluifelde entree leidt. De oorspronkelijke houten rondboogdeur is vervangen door een glazen ingang. De gevel aan de Jan van Beverwijckstraat is symmetrisch van opzet met een groot balkon dat iets uit de gevel naar voren komt. De entree ligt in het midden, verdiept in de gevel. Alle ramen hebben nog karakteristieke metalen kozijnen. Op het dak is een paviljoenachtig, terugliggend bouwvolume geplaatst.

Op 1 mei 1954 werd het pand in gebruik genomen door het, in 1952 opgerichte, Radio-Therapeutisch Instituut. De eerste geneesheer-directeur was dr. Bernard Verbeeten. Het gebouw kreeg in de volksmond de naam ‘het Witte Huis’.

Professor Dondersstraat 20 hoek Jan van Beverwijckstraat. Het Witte Huis.
Professor Dondersstraat 20 hoek Jan van Beverwijckstraat. Het Witte Huis.
Professor Dondersstraat 20 hoek Jan van Beverwijckstraat. Het Witte Huis. Zijde Jan van Bev
Professor Dondersstraat 20 hoek Jan van Beverwijckstraat. Het Witte Huis.
Professor Dondersstraat 20 hoek Jan van Beverwijckstraat. Het Witte Huis.
Professor Dondersstraat 20 hoek Jan van Beverwijckstraat. Het Witte Huis.

Professor Donders (1818-1889)

Franciscus Cornelis Donders (Tilburg, 27 mei 1818 – Utrecht, 24 maart 1889) was een Nederlands hoogleraar geneeskunde en fysiologie. Hij verrichtte veel onderzoek naar oogfysiologie op welk gebied hij een grote reputatie verwierf. De huidige indeling, verklaring en correctie van oogafwijkingen (zie emmetropie (normaal oog), myopie (bijziendheid), hypermetropie (verziendheid), presbyopie (oudziendheid), de rol van accommodatie) danken we aan hem.

Donders werd geboren in Tilburg in een gezin die naast hem zelf bestond uit acht dochters. Zijn vader Jan Frans Donders stond in de regio bekend als een succesvol koopman en hield zich voornamelijk bezig met chemie, muziek en literatuur. Toen Donders nagenoeg anderhalf jaar oud was overleed zijn vader, waardoor de zaken ook deels bij zijn moeder kwamen te liggen. Op een leeftijd van zeven jaar verliet Donders Tilburg voor de Brabantse Kempen. Donders werd als enige zoon binnen de familie enigzins verwend, waarna zijn moeder hem naar een kostschool stuurde in Duizel. Tot aan zijn elfde levensjaar was Donders kostleerling om vervolgens tot zijn dertiende levensjaar als ondermeester in de leer bij schoolhoofd Theodorus Ignatius Panken te zijn, tevens stichter van de school. Zodoende bracht Donders ten tijde van de Belgische Opstand een deel van zijn jeugd door in de armoedige grensstreek Acht Zaligheden.

2020 Professor Dondersstraat 8-10. Twee woningen. Gebouwd in opdracht van fabrikant S. Deschepper in 1918. Architecten: A. Machen en W. Meyneken. Vanaf 1927 heeft de Raad van Arbeid hier gezeten. De vele ruitjes die in de gevel verwerkt waren, zijn na een verbouwing in 1955 verdwenen. In 1979 18 wooneenheden. Nu weer particulier bewoond.
2020 Professor Dondersstraat 12 Woning.
2020 Professor Dondersstraat 12 Woning. Gebouwd in opdracht van de technisch directeur van de Tilburgse Gasfabriek Th. van Mierlo. Gebouwd in 129. Architect Jos. Donders.
2020 Professor Dondersstraat 77 Woonhuis.
2020 Professor Dondersstraat 77 Woonhuis. Architect: Salomon Franco. Door Hans Polak in 1927 gebouwde woonhuis waar zoon Bertram woonde tot in 1940 de oorlog uitbrak. hij is omgebracht in 1942 in Birkenau. Stolperstein in het trottoir.

Voetnoot